Răspunsuri

2014-10-12T19:45:37+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
       Continuitatea daco-romanilor a fost si inca mai este dezbatuta in literatura de specialitate.
       In primul rand avem informatiile directe - asezari, cimitire, arheologice, numismatice si epigrafice din secolul al IV-lea. 
      Referitor la situatia din vechile orase ale Daciei documentatia actuala arata ca, pana in secolele V-VI, o populatie daco-romana a continuat sa traiasca in conditii modeste pe langa mai toate centrele urbane din perioada Imperiului. In Dacia nu exista oras roman cercetat care sa nu aibe urme de locuire rustica.
      La Sarmizedetusa exista dovezi din secolele IV-VI ale locuirii unei populatii locale si a folosirii unora dintre locuintele orasului. Ceramica gasita la fata locului dar si modificarile aduse planului stradal indica clar o locuire pana in secolul al VI-lea.
       La Apulum (Alba-Iulia) au fost gasite in morminte niste bratari de factura romana tarzie.
       La Napoca (Cluj-Napoca) dar si in imprejurimi se cunosc importante vestigii daco-romane.
        In legatura cu existenta populatiei provinciale romane crestine este pusa si transformarea unui templu al zeului Bel intr-o bazilica crestina de secol IV.
        Referitor la orasele din sudul Daciei, acestea nu au fost parasite in totalitate, continuand viata urbana. 
        Dupa secolul al VI-lea nu mai exista dovezi clare ale locuirii in vechile orase romane.
        Numele unor orase romane s-au pastrat pana in zilele noastre, acest lucru dovedeste clar ca nu au parasit cu totul Dacia.
1 1 1