Clasa a VIII-a manual istorie editura humanitas pagina 33
1.Compara dovezile aduse de contestatarii se de sustinatorii persistentei elementului daco-roman la nord de Dunare.
2.Ce consecinte a avut lipsa doveziilor arheologice sistematice in disputa din sec. XIX-lea dintre contestatarii si sustinatorii continuitatii?

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-12T18:13:57+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
1. contestatarii afirma ca in zona carpato- danubiano - pontica in secolele V - XII  nu se afla aici poporul roman (ungurii sustin ca am fi venit din sud, sarbii si bulgarii ca am fi venit din zona Panoniei, rusii ca am fi venit din sudul Dunarii etc.)
- faptul ca limba romana are ceva tangente cu limba albaneza aduce oarecum fortat ca loc de nastere a poporului roman undeva la sud de Dunare (se inlatura fortat relatiile de rudenie ¨lingvistica¨ intre iliri/stramosii albanezilor si geto daci)
  - istoricii romani afirma ca desi nu prea sunt izvoare scrise pentru aceasta perioada, totusi se gasesc dovezi arheologice care atesta permanenta geto dacilor atat in Transilvania cat si in zona Panoniei (Ungaria de astazi)

2. lipsa izvoarelor scrise au dus la inventarea de teorii migrationiste cu privire la poporul roman