1.Realizati o analiza a devenirii popoarelor in spatiul nord-estic si central european ce constatati?
2.Reflectati asupra trasaturilor comune in dezvoltarea tuturor popoarelor europene. Caracterizati fiecare element in parte!
3.Evidentiati specificul etnogenezei europene.

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-02-23T15:26:51+02:00
1. In spatiul nord estic (referire la tarile Baltice?? )   Scandinavia e deja in nordul Europei:P
Asadar tarile baltice au avut in evul mediu o pondere destul de mare in jocul politic european; mentionam ducatul Lituaniei care se unise cu Polonia si era un stat destul de puternic in acea perioada. Dupa diminuarea puterii polone Lituania este cotropita treptat de suedezi, de rusi, turci si de populatiile aflate in zona Ucrainiei de azi pentru ca in final sa faca parte impreuna cu celelalte tari baltice din cadrul Imperiului tarist. Dupa revolutia bolsevica din 1917 cele 3 tari baltice devvn independente pana in 1940 cand sunt ocupate de sovieci si asa vor ramane pana in anul 1991.
Statele central europene s-au format plecand de la micile structuri politice unite in Imperiul Roman de origine germana care au primit un sprijin  indirect puternic din partea lui Napoleon. Polonia impartita de 3 ori in epoca moderna reuseste sa obtina independenta in 1918. 
2. Se poate observa in ansamblu ca, o data cu contientizarea apartenentei la o limba si cultura nationala, popoarele europene au urmarit in general sa creeze state nationale unitare.
3. Etnogeneza europeana plecand de la o serie de deosebiri de limba si cultura ce au dus la aparitia statelor nationale a dus nastere in epoca contemporana la aparitia unui concept unic in lume: aparitia Uniunii Europene (o uniune de state cu trecut istoric diferit, care nu odata au fost adversari pe campul de lupta); o structura macro statala capabila sa puna interesul comun mai presus de interesele particulare.