Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-11T16:38:08+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Primul document care atesta libertatile Angliei, in special cele ale Parlamentului si limiteaza puterea regala este Magna Charta Libertatum ( 1215). Insa in timpul domniei lui Iacob I ( 1603-1625) apar primele conflicte intre rege si parlament. acestea se accentueaza in timpul lui Crol I Stuart ( 1625-1649), culminand astfel cu un razboi civil intre rege si Parlament. In urma acestuia se instaureaza Republica dar disputele dintre membrii Parlamentului, invingatorii razboiului civil ( 1642-1649) il determina pe Oliver Cromwell sa instaureze Protectoratul, o adevarata dictatura militara. Dupa moartea acestuia, conducerea Angliei este preluata de fiul lui care va fi inlaturat in 1660, el neavand sprijinul armatei. Generalul Monk ocupa Londra si il invita pe Carol II Stuart ( 1660-1685) la tronul Angliei, avand loc astfel restauratia Stuartilor. Noi conflicte intre rege si parlament apar in momentul cand regele, desi promisese ca ii va ierta pe cei care il condamnasera la moarte pe tatal sau in timpul razboiului civil ( adica pe Carol I Stuart ), ii va pedepsi si il va numi ca succesor la tron pe fratele sau Iacob II acesta fiind catolic. Se formeaza astfel 2 grupari politice: tory care il sustin pe Iacob si whig care sunt impotriva lui Iacob si vor un rege protestant. Acestea hotarasc inlaturarea lui Iacob si aducerea la tron a lui WILHELM DE ORANIA, viitorul William III. Acesta va conduce Anglia in urma acceptarii Declaratiei drepturilor in care se stabilea ca Parlamentul stabilea dotoriile si drepturile poporului si ale regelui, stabilea taxe si impozite si vota legile.
Odata cu domnia lui William III ( 1689- 1702) este instaurata monarhia parlamentara si sunt adoptate noi principii precum: principiul conform caruia regele domneste dar nu conduce si principiul separarii puterilor in stat.
ASA A FOST STATORNICITA LIBERTATEA IN ANGLIA.
2 5 2