Răspunsuri

2014-10-10T19:24:17+03:00
„O rană tăcută mereu”, simbolizează durerea mamei la sărutarea mormântului soțului ei. Grigore Vieru aseamănă această durere cu o rană usturătoare ce nu-ți dă liniște sufletească, dar care nu se manifestă într-un chip deosebit. Poetul face referire la buzele mamei, ci nu la înfățișarea sa, fiindcă de această dată ele sunt protagonistele, cele ce sărută, în semn de dor, revedere, ultima dovadă a prezenței soțului. Unirea dintre buzele mamei și mormânt reprezintă o însemnătate deosebită pentru mamă, care-și simte soțul alături de ea.
„Mereu presurată cu țărna”, arată absența tatei dintre muritori. Țărâna este prezentă pe mormântul acestuia, rămânând pe buzele mamei în timpul sărutului. Poetul folosește un stil țărănesc de exprimare, rostind „țărna”, ci nu „țărâna”. Prin structura „mereu presurată”, Grigore Vieru ne indică dorul mamei tot mai mare față de soțul său, și vizitele frecvente la mormântul său, pe care-l sărută mereu cu ardoare, amintindu-și de el.
1 5 1
2014-10-10T20:19:19+03:00
Când este minţită de cineva are intotdeauna puterea de a ierta lucrul pentru care o admir. Ea este plina de energie consumând-o prin a face treburile gospodăreşti, facând cumparături şi de aceea îmi doresc să fiu şi eu o mamă ca ea. Atunci când este obosită se odihneşte, se relaxează citind o carte sau ascultând muzică impreună cu mine şi când o văd tristă mă întristez şi eu dorindu-mi să îi pot lua supărarea cu o baghetă magică şi facând o vrajă să duc departe supărarea ce o cuprinde.