Demonstrati ca poezia ,,Unui cantec'' de Ion Minulescu apartine genului liric:-Marcile eului liric:forme la persoana I si a II-a
-Exprimarea directa a sentimentelor, care sunt sentimentele.
-Procedee artistice si tipuri de imagini
-Elementele de prozodie:ritm, rima, nr de versuri
-Opinia

2

Răspunsuri

2014-10-09T20:57:33+03:00
Genul liric cuprinde operele literare în care sunt exprimate direct (spre deosebire de genul epic) gândurile, ideile și sentimentele autorului prin intermediul eului liric. În genul liric domină viziunea și transfigurarea artistică, autorul apelând la tehnici aluzive si asociative, creând un univers de mare forță de sugestie ce se adresează sensibilității cititorului. Este, din acest motiv, genul literar al discursului subiectiv, exprimând sentimentele prin intermediul figurilor de stil și al simbolurilor. De obicei, discursul genului liric este la persoana întâi, dar este folosită și persoana a II-a.Termenul liric vine de la denumirea instrumentului muzical numit lira. Aceasta era însemnul lui Apollo, zeul luminii, al muzicii și al poeziei la greci. În Grecia Antică s-a folosit pentru scrierea textelor poetice cu criteriu formal, și anume acompaniamentul de liră. De abia în epoca modernă, poezia lirică a ajuns să însemne creație literară ce exprimă sentimente sau atitudini. Treptat, lirismul s-a identificat cu poezia, supusă unor mijloace formale cum sunt versul, stofa, ritmul sau rima.In literatura contemporană nu se mai poate vorbi de o asociere între genul liric si poezie, existând și opere lirice în proză. Mai mult chiar, în cadrul poeziilor se distinge un amestec al lirismului cu epicul și există o tendință de distrugere a regulilor rigide de versificație.
7 3 7
Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-09T21:06:49+03:00
Poezia apartine genului liric deoarece sentimentele sunt exprimate in mod direct pin intermediul eului liric. In acest sens sunt vizibile la nivelul textului marcile lexico-gramaticale ale eului liric. Astfel in prima strofa apare verbul "sunt" . 
In alta ordine de idei in text sunt prezente elementele de prozodie,figurile de stil si imaginile artistice. Astfel putem vorbi de o rima imbratisata iar masura prmului vers este de 9 silabe.Versurile strofelor sunt in numar de 4. Ideile poetice sunt redate cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice. Idea poetica vizeaza parerea de rau a autorului. O figura de stil este "volum nescris" care este un epitet . 
In concluzie textul apartine genului liric intr-u cat sunt vizibile trasaturile si conventiile acestui tip de text si in plus exista la nivelul textului o emotie aparte care genereaza frumosul,intr-u cat poezia este menita sa exprime frumosul spre deosebire de stiinta care se ocupa de adevar. 
7 4 7