×

Primeşte ajutor gratuit la teme

De ce să foloseşti Brainly?

  • întreabă ce nu ştii să faci din temă
  • primeşti răspunsuri explicate
  • caută răspunsuri similare

Răspunsuri

2014-10-09T20:54:42+03:00
Demonstraţi că cele trei poezii studiate 

aparţin genului liric

Eminescu, Blaga şi Nichita Stănescu sunt trei mari autori de care se bucură literatura română. Aceştia au scris numeroase volume de versuri, volume din care fac parte şi poeziile "Lacul", de Mihai Eminescu, "Izvorul nopţii, de Lucian Blaga şi "Emoţie de toamnă", de Nichita Stănescu. 

În toate aceste trei poezii sunt transmise stări sufleteşti ale poetului, gândurile, atitudinile şi sentimentele faţă de iubita lui. 

Tema care predomină în toate aceste trei poezii este tema dragostei şi a naturii, dragostea fiind prezentă în toate acţiunile îndrăgostiţilor, iar natura are rolul de a amplifica dragostea acestora. 

Stările şi sentimentele iubiţilor sunt văzute din perspective eului liric. În poezia "Lacul", sunt folosite verbe la persoana I, pronume la persoana I, ca dovadă că eul liric este prezent în această poezie. În poezia "Izvorul nopţii" de Lucian Blaga sunt folosite substantive în vocativ, verbul "a părea", verbele la persoana I, iar în "Emoţie de toamnă", de Nichita Stănescu, sunt folosite verbele le persoana I. 

Limbajul poetic este predominant în aceste trei poezii: metafore, epitete, inversiuni, invocaţii, şi altele. Cadrul natural în care se petrec întâmplările este feeric, vrăjit, vraja şi inefabilulul degajându-se din limbajul poetic folosit. Caută şi scrie mai multe figuri de stil. (dă exemple). 

Măsura versurilor în poezia "Lacul" este scurtă (6-8 silabe), şi are rimă imperfectă. Poezia "Izvorul nopţii" are vers alb, care îi dă o muzicalitate aparte, adică amândouă poezii au o muzicalitate aparte, sau cum se mai spune, versurile au caracter sincretic. Poezia Emoţie de toamnă" are rimă împerecheată, iar măsura versurilor este lungă (18-20 silabe) în prima strofă, şi în a doua strofă are rimă încrucişată, iar măsura versurilor este scurtă (7-12 silabe).
8 4 8
Creierul
  • Creierul
  • Ajutor
Nu eşti sigur că răspunsul este corect?
Învaţă mai mult cu Brainly!
Ai probleme cu tema de casă?
Cere ajutor gratuit!
  • 80% dintre întrebări primesc răspunsul în decurs de 10 minute
  • Noi nu doar răspundem, ci şi explicăm
  • Calitatea este asigurată de experţii noştri