Răspunsuri

2014-02-22T16:51:21+02:00
Deși balada poartă numele PAȘA HASSAN(așa e corect scris) personajul principal este Mihai Viteazul,înfățișat de către autor în toate momentele acțiunii.
Intenția autorului de a-l prezenta pe Mihai Viteazul în antiteză cu Pașa Hassan se face încă de la început. Pașa Hassan este prezentat static în timp ce domnitorul român este parcă pretutindeni. Mihai este un excelent organizator și strateg,e călăuzit de un fierbinte patriotism și e mereu în fruntea armatelor sale, caracterizat de un puternic spirit de sacrificiu. Domnitorul român apare în postura, parcă, a unui ZEU neîndurător care aruncă în calea năvălitorilor fulgerele mâniei sale.El este înverșunat împotriva celor care  i-au călcat ȚARA și, subordonat unui profund SENTIMENT PATRIOTIC, face tot ce poate pentru libertatea neamului său.Dovedind mândrie,demnitate și spirit de sacrificiu, Mihai Viteazul impresionează prin măreția trupului,asprimea vorbelor și cutezanța faptelor.Imaginea lui este realizată de autor ca un reflex al spaimei Pașei.
Mihai Viteazul este văzut ca un SIMBOL al luptei pentru independență,al vitejiei și al demnității poporului român.
Dar ceea ce trebuie cu adevărat remarcat este măiestria,deosebită,cu care COȘBUC prezintă și scoate în evidență trăsăturile lui Mihai Viteazul prin prisma adversarului său.
12 4 12