Răspunsuri

2014-02-22T00:41:23+02:00
Operele lirice sunt prezente in numar impresionant in creatia populara.Doina de dragoste''Mai badita,floare dulce''este si ea o opera lirica.Lirismul este realizat prin exprimarea directa a sentimentelor:
a)prezenta vocativelor
b)pronumele personale de persoana 1 si II singular
c)persoana I a verbelor
Ideile si sentimentele sunt exprimate printr-o constuctie verbala exclamativa prin enumerari verbale s.a.
Aceasta opera este o bijuterie literara prin elementele  ei de continut si forma.
Sentimentele exprimate sunt deosebit de profunde:
a)nevoia de dragoste;
b)dragostea este grijulir,ocrotitoare,afectiva,pasionala,gingasa,pura,delicata
c)ea presupune si jale,durere,suferinta
O astfel de opera lirica este si doina de dragoste ''Mai badita floare dulce'' care face parte din ''antologia de poezie populara''a lui Lucian Blaga.
Lirismul ei este dovedit prin adresarea directa,prezenta chiar in titlu si realizata prin cele 2 vocative precedate de interjectia ''Mai''.
  Sentimentul de dragoste este exprimat directsi intens caci fata se adreseaza tot direct tanarului indragit si de aceea verbele insotite de forma neaccentuata a pronumelui personal de persoana a II-a sg, ''Te-as gasi,Te-as smulge'' s.a.
Tot ca o dovada a prezentei,eul liric este si folosirea persoanei I la verbele aflate la modul conditional-optativ,prin care se exprima dorinta arzatoare de implinirea sentimentului de dragoste(''as secera,as imblati'').Fiind o doina aceasta creatie lirica exprima un sentiment deosebit de profund,deoarece intregul discurs liric este o tulburatoare marturisire a nevoii de dragoste.
Finalul doinei sugereaza si faptul ca dragostea presupune si jale,durere,suferinta care nu pot lua sfarsit decat prin implinirea ei;;Si te-as da inimii mele/sa se stampere de jele".
Comentariul a fost şters
Comentariul a fost şters
Dap..
Comentariul a fost şters
Nu ai pentru ce:))