×

Primeşte ajutor gratuit la teme

De ce să foloseşti Brainly?

  • întreabă ce nu ştii să faci din temă
  • primeşti răspunsuri explicate
  • caută răspunsuri similare

Răspunsuri

2014-10-09T08:29:29+03:00
   In primul rand,ideile,sentimenele si gandurile sunt transmise in mod direct prin intermediul elementelor de expresivitate .
   Avem eu liric exemplificat prin verbe si pronume la persoana 1 si a 2-a
Consider ca Lacul de mihai eminescu este o opera lirica deoarece autorul transmite in mod indirect ganduri , idei , sentimente . in primul rand exista strofe,versuri si rime . In al doilea rand isi face simtita prezenta de naratiune si dialog insa nu pot fi expuse intr-o poezie . Asadar , Lacul de .. este o opera lirica.
2014-10-09T09:05:15+03:00
            In genul liric se incadreaza textele literare in care mesajul este transmis in mod direct prin intermediul vocii eului liric si a unui limbaj subiectiv si expresiv.
            Tema poeziei este iubirea si natura.
            Titlul este un element paratextual prin intermediul caruia se stabileste primul cantact al cititorului cu textul.Titlul are de a sintetiza mesajul artistic.Titlul poeziei este alcatuit dintr-un substantiv comun,  articulat hotarat care deumeste cadrul spatian in care se desfasoara visul de iubire.Prezenta articolului hotarat face din acest spatiu unul special.Lacul devine un  adevarat personaj, martor al visului de iubire.
            Eul liric este prezentat prin marcile sale lexico-gramaticale : pronume la persoana I - eu, mi, mi  si verbe la persoana I - ascult, astept, trec, sa sarim, sa scapam, sa plutim, suspin, sufar.
            Modurile de expunere prezentate in text sunt desrierea ,in strofa I, si monologul, in strofele II, III si IV.
            Testul este structurat din cinci catrene, adica 5 strofe a cate 4 versuri.Textul are o structura circulara, simetrica incepand si terminand cu imaginea lacului.Textul este alcatuit din trei tablouri.
            Tabloul I este reprezentat de strofa I, se descrie un cadru natural feeric.Epitetele cromatica "albastru, galbeni, albe", transmit linistea si pacea tabloului descris, iar inversiunea "Lacul codrilor albastru" fac din lac personajul central al tabloului. Personificarea anticipeaza emotia eului liric si comuniunea dintre om si natura.
            Tabloul II este reprezentat de strofele II, III si IV. Strofa a doua introduce cititorul in realitatea interioara a eului liric prin repetarea adverbului "parca" si aparitia marcilor eului liric.Verbul la conjunctiv sugereaza o actiune dorita, dar irealizabila, un vis de dragoste.Pronumele "Ea" are o scriere diferita indicand faptul ca este vorba despre idealul feminin, o dragoste nemaiintalnita.Repetitia verbului "a scapat" sugereaza uitarea de sine , puperea de lumea reala si intrarea asemeni unui cuplu biblic intr-o lume paradisiaca. Enumeratia elementelor naturii din strof a IV-a indica nu numai armonia naturii, ci si comuniunea cu sentimentele umane.
            Tabloul III este reprezentat de strofa a V -a, regretul neintalnirii iubirii este evidentiat atat prin pronumele folosit la conjunctiv "dar" si a [...], cat si prn aliteratia "In zadar suspin si sufar".Lacul reapare la final ca un martor tacut al spulberari eului liric cat si pentru al consila cu frumusetea sa.
            Rima textului este incrucisata imperfecta.Un vers masoara opt silabe,iar ritmul este trohaic. 

Asta este demonstatia ca textul apartine genului epic.Uite dupa ce m-am ghidat:
1.Introducerea(definitia denului liric; date ale autorului)
2.Tema textului(ideea centrala) 
3.Explicatia textului
4.Identifiarea eului liric
5.Modalitati de expunere(descrierea, monologul liric)
6.Tructura textului
7.Idei poetice, mijloace artistice
8.Incheierea(elemente de versificatie: rima, masura, ritmul)

P.S.Daca am avut greseli,atunci sorry :D


Creierul
  • Creierul
  • Ajutor
Nu eşti sigur că răspunsul este corect?
Învaţă mai mult cu Brainly!
Ai probleme cu tema de casă?
Cere ajutor gratuit!
  • 80% dintre întrebări primesc răspunsul în decurs de 10 minute
  • Noi nu doar răspundem, ci şi explicăm
  • Calitatea este asigurată de experţii noştri