Răspunsuri

2014-10-08T20:34:46+03:00
Pictura rupestra

          Prin pictura rupestra se intelege pictura de pe peretii unor pesteri sau a unor blocuri de piatra.  Cele mai vechi picturi rupestre dateaza din epoca Paleoliticului. Temele erau diverse ca - animalele, oameni vanand, palme in negativ sau pozitiv etc. Datorita acestor teme, dar si pentru ca erau facute in locuri greu accesibile si nu la gura pesterilor s-a spus ca scopul lor era religios. Adica, desenau animale sau scene de vanatoare pentru a avea succes la vanatoare. Palmele erauu desenate pentru protectia celor dragi.
         Cea mai celebra pictura rupestra se afla in Spania la Altamira. In romania sunt foarte putine astfel de picturi si nu la fel de spectaculoase ca cele din Spania sau Franta.
 

3 4 3
  • 108
  • Ambiţios
2014-10-08T20:51:06+03:00
Pictura rupestra este o arta a pesterilor. Primele pesteri pictate dateaza din Palelitic, un astfel de exemplu este Altamira. Scopul acestor picturi creeaza si in zilele noastre contradictii - unii cercetatori spun ca ar fi simpla arta, altii sunt de parere ca ar avea scop religios. 
       Printre desenele omului primitiv putem enumera animale, scene de vanatoare, maini (palme). Unele picturi sunt in locuri greu accesibile - cat mai departe de gura pesterilor sau pe tavane destul de inalte. Pe aceste lucruri se bazeaza cercetatorii cand au spus ca scopul era religios. De ce sa fi intrat intr-o zona greu accesibila doar de amorul artei? Ar fi fost mai logic sa deseneze in gura pesterii. Apoi, majoritatea desenelor dupa cum am mai spus mai sus reprezinta animale sau scene de vanatoare. Se presupune ca le desenau pentru a avea acces la vanatoare iar mainile/palmele erau pentru protectia celor dragi.
      In prezent se duce o lupta grea pentru protejarea acestor capodopere. Unele picturi au fost distruse in mod voit altele de factori naturali. De aceea in multe dintre pesteri acceasul este restrictionat, fiind permis doar cercetatorilor.
2 3 2