Răspunsuri

2014-10-08T19:22:40+03:00
Domnul Trandafir era un om deosebit ,deoarece se purta extraordinar de frumos cu elevii sai :3
1 4 1
2014-10-08T21:39:54+03:00
N aceasta naratiune scriitorul evoca cu nostalgie intamplarile copilariei si isi aminteste chipul dascalului sau, Mihai Busuioc, supranumit si "Domnu" Trandafir".

In fragmentul de fata scriitorul face o caracterizare dascalului sau din care reies urmatoarele trasaturi: privirile ii scanteiau cand vorbea despre stramosii nostri, era un om deosebit care ii invata rugaciuni si cantece, ii invata pe copii despre trecutul si vrednicia poporului nostru.

Scriitorul isi aduce aminte cum dascalul sau intr-o seara le-a citi povestea lui Harap-Alb, iar "glasul sau curgea domol " basmul fermecandu-i pe toti copii.

Prin comportamentul sau dascalul si-a apropiat copii, acesta devenind parintele si confidentul lor.

Intr-un timp zvonindu-se ca va fi mutat in alta comuna peste Siret, elevii s-au sfatuit si au hotarat sa mearga la dascal pentru a-i spune ca pleaca si ei cu dansul.

Dragostea pe care le-a purtat-o dascalul elevilor la facut pe acesta sa nu plece si sa ramana impreuna cu ei pentru a-i invata gramatica, punctuatia si invatatura sufleteasca.

Titlul naratiunii este alcatuit din doua substantive : Domnu' prin care elevii isi arata respectul si admiratia, iar substantivul propriu "Trandafir" indica frumusetea si delicatetea invatatorului, dar si micii sai ghimpi.

1 5 1