Cineva poate sa ma ajute la caracterizarea Marei de Ioan Slavici?

1
A 9-a. In clasele 5-8 n-am facut caracterizari de personaje..
ok.
Cauta sa scrii la inceput ceva despre roman, ca o introducere si eu iti fac caracterizarea
Incerc sa mai caut cate ceva . iti multumesc
Mai am de scris dar am de facut un comentariu la poezia Octombrie de Toparceanu si nu prea imi iese. Completez mai tarziu.

Răspunsuri

2014-10-08T18:20:17+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Mara este un personaj principal complex si reprezentativ pentru conceptia artistica a lui Slavici., acesta conturand un personaj realist, de o vigoare surprinzatoare, care realizeaza ca singura cale de a reusi in viata este puterea banului.
Naratorul o caracterizeaza direct, inca de la inceput pe Mara, care, desi ramasese vaduva cu doi copii, era inca " tanara si voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc". Barbatul sau fusese "mai mult carpaci decat cizmar" petrecandu-si viata mai mult la crasma, lasandu-le copiilor o livada si casa, care era a Marei, data ca zestre cand se maritase. Prin caracterizarea directa facuta de narator reiese si portretul fizic, ale carui trasaturi detaliate le sugereaza pe cele morale. Mara ," Muiere mare, spatoasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant", sta toata ziua, neobosita si energica, la tejgheaua plina de poame, de turta dulce, de peste, in timp ce copii ei umbla nestingheriti printre oameni.
Trasaturile morale reies in mod indirect, din faptele, vorbele si gandurile eroinei. Mara isi castiga existenta cu negustoria, ca o adevarata femeie de afaceri, avand un singur scop si anume acela de a strange bani. Femeie apriga, cu un puternic simt al demnitatii umane, se hotaraste sa scape de saracie si sa le creeze celor doi copii ai sai o situatie materiala si sociala cat mai buna. Mama iubitoare,personajul principal vrea sa-si faca fata preoteasa, iar baiatul maistru-cojocar, fiind foarte mandra de ei chiar daca acestia sunt prezentati de narator "zdrenturosi si desculti" dar in acelasi timp " sanatosi si rumeni, voinici si plini de viata, destepti si frumosi. Chiar Mara afirma cu satisfactie " Tot n-are nimeni copii ca mine"
Indrazneata si autoritara, Mara are putere si dragoste de munca, precum si o inteligenta aparte, izvorate din experienta ei de viata si de aceea nu cheltuieste cu usurinta pentru copiii ei, desi ii iubeste enorm. Nu este lacoma, in pofida faptului ca este zgarcita, setea de bani nedezumanizand-o, fiind mereu motivata si animata in actiunile ei de dragoste materna. Eroina, alcatuita din lumini si umbre, nu se indura totusi sa cheltuiasca bani pentru copiii ei, astfel Persida ajunge la manastire cu bani putini, iar lui Trica ii refuza sa-i rascumpere serviciul miltar ca sa-l scape de armata.
137 4 137
Ambitioasa, energica si aspra, Mara este insa sensibils suferind de fiecare data cand copiii ei trec prin dificultati, fiind totdeauna de partea lor. Atunci cand fata sa are probleme in casnicie, Mara ii sta alaturi, ii da dreptate si o ajuta sa treaca peste greutati.
Pentru personajul principal, banii inseamna respect si demnitate, si mai ales cei proveniti prin munca. Nu vrea sa mai ajunga la starea de umilinta pe care i-o daduse saracia "Nici ca se uitau oamenii ca mai-nainte la dansa. Las! ca banul te ridica si in sufletul tau, si in gandul altora, dar banul agonisit e dovada de vrednicie".
Harnica si inteligenta, calculata si chibzuita, cu o mare vointa si stapanire de sine, Mara se impune ca personaj principal in opera lui Slavici , devenind o eroina, vazuta cu simpatie si intelegere, fiind pe tot parcursul operei un echilibru moral demn de urmat.
Cam cu atat te-am putut ajuta.