Răspunsuri

2014-10-08T17:25:03+03:00
Poezia "Lacul" de Mihai Eminescu se inscrie in tema iubirii si a naturii, tema fundamentala in lirica "poetului nepereche". Creatie lirica poezia este o idila cu puternice note de pastel.
Titlul numeste simbolic cadrul naturii feerice, print-unul dintre cele mai intalnite elemente lirice eminesciene, lacul. Toate celelate componente ale decorului in care urmeaza sa se manifeste iubirea - trestiile, barca, nuferii, luna - converg necontenit catre lacul din mijlocul codrului. In viziunea lirica eminesciana, apa este un element al vietii, al profunzimii trairilor interioare, sugerand intensitatea sentimentului de iubire ideala si, totodata, visul implinirii acesteia in cadrul unei naturi feerice.
Tema poeziei o constituie aspiratia poetului pentru o iubire ideala, o poveste de dragoste imaginata intr-un cadru natural rustic, cu care se contopeste trairea interioara a eului liric.
Compozitional poezia poate fi structurata pe doua planuri, unul real, exterior, care cuprinde tabloul descriptiv al naturii si altul ideal, interior, al visului de implinire a iubirii absolute.
Strofa intai descrie cadrul naturii, decorul in care eul liric exprima dorinta arzatoare de atrai in profunzime sentimentul de iubire absoluta. Tabloul naturii anticipeaza emotia poetului in asteptarea nerabdatoare a iubitei.
Stofa a doua compune spatiul interior al trairii, al visarii eului liric pentru atingerea sentimentului de iubire ideala. Eventualitatea implinirii visului de iubire este in concordanta cu posibilul cuplu.
Stroifele a treia si a patra imagineaza, in continuare, eventuala poveste de iubire, idila, care se manifesta ca un ritual incarcat de emotia probabilei intalniri., ideea dominanta fiind aceea a unei armonii perfecte intre planul real, al naturii si planul ideal, al visului de iubire absoluta, dintre planul exterior, al decorului natural si cel interior, al sentimentelor.
 Ultima strofa exprima tristetea sfasietoare a eului liric, provocata de neputinta implinirii visului erotic si de solitudinea dureroasa si incarcata de suferinta.

La inceput ai putea spune cateva vorbe despre autor, iar la final ai putea folosi un citat despre poeziile lui.
Multumesc frumos! :D