Răspunsuri

2014-10-08T00:24:14+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Statele Italiene

        Dupa Congresul de la Viena, statele italine au continuat sa ramana divizate. Multiplele probleme cu care s-au cunfruntat au generat o miscare politica si culturala numita Risogimento. Obiectivele acestei miscari erau: libertatea nationala, libertatea constitutionala si independenta. Aceasta miscare isi tragea radacinile din iluminism. Miscarea nu a fost una de masa ci s-a limitat la elitele familiarizate cu ideologia romantismului. 
         Unificarea Italiei se v-a realiza in jurul Regatului Piemontului.  Primele masuri luate urmaresc intarirea si modernizarea, reorganizarea armatei. Ajutorul Parisului putea fi obtinut doar cu mare greutate deoarece anturajul conservator al imparatului nu dorea o politica aventurista. Regatul Piemontului ii sprijina pe italieni si-i alunga pe principii austrieci din Toscana, Modena si Parma. Mai mult, vor fi alungati si cardinalii care administrau nordul statelor papale, respectiv provincia Romagna. Toate aceste regiuni eliberate se vor uni cu Regatul Piemontului. Aceasta situatie nu putea fi insa mentinuta fara sprijinul Frantei, nemultumita de amputarea Statului Papal. Astfel, prin tratatul de la Paris din martie 1860 i se cedeaza Frantei Nisa si Savoia. Important este ca tratatul recunostea unirea cu Regatul Piemontului a fostelor ducate, precum si a partii de nord a Statului Papal. 
          Intreaga Italie de nord este astfel unificata. In 1860 insa izbucneste o insurectie impotriva bourbonilor de la Neapole. Regatul Piemontului reuseste cu aceasta ocazie sa ocupe si Umbria. 
        In februarie 1861 primul Parlament italian, convocat la Torino, proclama constituirea Regatului Italiei. Doar un rest al Statului Papal in jurul Romei precum si Venetia mai ramaneau in afara Regatului Italiei.
       In 1866 Prusia porneste un razboi impotriva Austriei, aliindu-se cu italienii. Cu aceasta ocazie este castigata si Venetia.
       In 1870 ca urmare a razboiului franco-prusac este cucerita si Roma. Dupa cucerire este stabilita aici capitala statului.

*****

3 4 3