Argumentati veridicitatea afirmatiilor : a)Apa si vintul sant factori de modelare a reliefului . b)Relieful este un rezultat al interactiunii permanente a proceselor endogene si a celor exogene ... (help me!!!)

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-09T09:02:08+03:00
A: apa si vantul sunt factori de modelare a reliefului deoarece prin actiunea lor influenteaza morfologia structurilor geologice. De exemplu: prin procesul de criogeneza (noaptea apa din roca ingheata iar ziua se dezgheata) are loc procesul de macinare lentă a rocilor din deșerturi. E adevarat, in deșert este foarte puțină apă, dar,  rocile conțin în compoziția și strucutra lor suficientă apă cât să funcționeze acest proces. 
Un alt mod de a actiona al apei este prin ploaie care ”spala” suprafetele fara vegetatie ducand cu ea bucati de roca. Sau se poate infiltra in sol si poate provoca alunecarile de teren.
Vantul sau curentii de aer care se misca la suprafața globului cu viteze variabile, daca este incarcat cu particule de nisip care actioneaza coroziv asupra rocilor poate crea forme spectaculoase cum ar fi Sfinxul si Babele din Bucegi.

b: procesele endogene sunt procesele specifice unei formatiuni geologice de a se dezvota sau de a se manifesta. De exemplu: aparitia unui vulcan are loc prin formarea unei pungi de magma (camera magmatica) care treptat va urca la suprafata si va erupe. Eruptiile succesive vor crea un aparat vulcanic complex, cu mai multe cratere. In acest timp insa are loc si actiunea factorilor exogeni, ca vantul si apa. VAntul imprastie norii de cenusa iar ploaia cara gravitational roci. Daca vulcanul devine inactiv, in craterul lui se poate acumula apa si se formeaza un lac vulcanic (ex. Sfanta Ana din Romania). 
Nu am copiat de pe net.
47 4 47
iti multumesc pentru raspuns...e foarte bine formulat...:))
cu placere doar ca am scris foarte repede si am scapari de exprimare :))