Răspunsuri

2014-10-05T16:07:32+03:00
In viziunea lui Blaga, dragostea este calea fundamentala de acces in misterele lumii. Poezia exprima iubirea poetului pentru fiinta iubita. Astfel, pentru autor, intreaga natra de naste din ochii persoanei dragi. De asemenea, starea de iubire este resimtita si cand sufletul este invadat de o lumina care e un strop din fluxul cosmic.

Scurta descriere:
Aceasta poezie ii este dedicata unei iubite simbolice, o fiinta perfecta, a carei caracteristica dominanta ar fi ochii negri, patrunzatori, dupa cum sugereaza si titlul. Prin intermediul poeziei "Izvorul noptii" eul liric  aduce un omagiu iubitei sale.  Poezia a aparut in volumul sau de debut ca si poet, "Poemele luminii", structurat pe doua mari teme prezente si in creatia eminesciana: natura si dragostea, cea de-a doua reprezentand si tema "Izvorului noptii"

De ce sa citesti poezia?
Iubirea este pentru Blaga puntea de legatura dintre el si infinitul Univers. in opera sa, iubirea si natura se confunda, intre ele stabilindu-se o stransa relatie, imprumutandu-si una alteia elemente specifice: misterul si natura