Răspunsuri

2014-10-04T12:05:55+03:00
Enzimele  
 
In organismele vii se petrec cu o uimitoare usurinta, la temperatura joasa si in solutie practic neutra, un numar mare de reactii pe care chimistul nu le poate efectua in laborator decat lucrand la temperaturi si presiuni ridicate, in prezenta de acizi sau de baze tari, de dizolvanti neaposi sau de catalizatori heterogeni metalici. Printre aceste reactii se numara atat degradari de molecule (hidrolize si oxidari) cat si sinteza de compusi cu structura complicata. Intelegerea mersului acestor reactii este importanta, in primul rand pentru cunoasterea unor fenomene naturale de cea ma mare amploare si raspandire, in al doilea rand pentru interesul practic pe care il prezinta. Nu este absurda speranta ca , o data cunoscut mersul reactiilor din celulele vii, acestea vor putea fi imitate in laborator si in  industrie sau chiar dirijate pe cai noi.
 S-a recunoscut inca de mult ca organismele folosesc, pentru realizarea acestor transformari chimice, catalizatori organici, continuti in concentratii mici in celule sau in sucurile secretate de acestea, cum sant sucurile digestiei, laptele, urina etc.S-a dat acestor catalizatori numele de fermenti sau enzime (de la enzyme, literal: 'in aluat').
1 5 1
2014-10-04T12:09:00+03:00
Enzimele sunt substante organice naturale cu structura proteica, prezente in celulele vii sau in sucurile secretate de acestea, care, in concentratii foarte mici, au rol catalitic in diferite reactii biochimice, in vivo si in vitro. Enzimele sunt biocatalizatori, produse ale celulelor organismelor vii, prezente in concentratii mici in celule si in sucuri naturale organice. Unele enzime au fost izolate in stare cristalina; participa la reactiile de sinteza si degradare in vivo.Enzimele sunt alcatuite din doua componente:-         dintr-o componenta proteica (apoenzima), sensibila la caldura (alterabila), inactiva si cu specificitate mare fata de substratul (substanta chimica modificata prin actiunea enzimelor) pe care activeaza enzima; apoenzima face legatura componentei active (coenzima) cu substratul.-         dintr-o componenta activa numita coenzima (coeferment) un compus fosforat care nu este sensibila la caldura, activa numai impreuna cu apoenzima.