Ajutatima sa argumentez in 20-25 de randuri ca poiezia "Lacul" de "Mihai Eminescu " apartine genului liric !!!


Multumesc pentru ajutorul acordat .
1
Opera lirică este opera literară care aparţine genului liric scrisă în versuri, în care autorul îşi exprimă în mod direct sentimentele prin intermediul figurilor de stil şi imaginilor artistice.

Titlul este exprimat printr-un substantiv comun articulat „lacul” care numeşte locul de visare şi de întâlnire al celor doi îndrăgostiţi. Tema poeziei este dorinţa intensă a poetului de împlinire a visului de iubire.

Poezia „Lacul” este o operă lirică deoarece eul liric îşi exprim
în mod direct sentimentele de iubire şi extaz care în final sunt transformate în sentimente de regret, melancolie şi tristeţe cu ajutorul figurilor de stil: „îngânaţi de glas de ape”, „lacul … tresare şi „cutremură” ; şi imaginilor artistice: vizuale „lacul codrilor albastru”, „sub lumina blândei lune” şi auditive „unduioasa apa sune”.

În operă se simte prezenţa eului liric prin mărci lexico-gramaticale: pronume şi adjective pronominale de pers. I („mi” , „eu ”) şi verbe de
Ca mod principal de expunere este utilizată descrierea: „cutremură o barcă”, „vântu-n trestii”. Aceasta este folosită pentru crearea cadrului spaţial „lacului albastru” încărcat cu “ flori de nuferi galbeni” şi temporal „sub lumina blândei lune”.

În concluzie am demonstrat că poezia „Lacul” scrisă de Mihai Eminescu este o operă lirică.
deci e gata ?
da

Răspunsuri

2014-10-02T19:43:11+03:00
 Titlul poeziei 'Lacul' este un simbol si semnifica sufletul uman incarcat de dor. Apa exprima fie nelinistea iubirii fie trecerea timpului. Intalnim in aceasta poezie si alte simboluri specifice creztiei eminesciene: codrul= ocrotitor al iubirii, luna= atribut al chipului sfant al iubitei. Eminescu este un poet selinar, atmosfera de dragoste si mister este sugerat de prezenta luni.          Poezia poate fii inpartita in 3 parti. In primele 6 versuri, care constitue partea intai si pe care am putea sa o numim asteptarea, poetul isi asteapta iubita intr-un decor de basm, intr-o barca pe lac, inconjurat de codrul protector.          Pe lacul albastru plutesc nuferi galbeni iar apa tresare in cercuri albe la trecerea barcii in care poetul asculta si asteapta cu emotie sosirea iubitei.          Aceasta parte este realizata cu ajutorul epitetelor cromatice: 'nuferi galbeni', 'lac albastru', 'cercuri albe', inversiunea: 'lacul codrilor albastru precum si a verbelor la indicativ prezent.
Mersi dragutza :D
In al doilea rand,elmentele de versificatie ofera armonie discursului liric.Textul este structurat in cinci strofe,egale ca dimensiune,care compun patru momente diferite : strofa 1 - imaginea mae feerica a lacului, strofa 2 - asteptarea, strofele 3 si 4 visul de iubire,strofa 5 trezirea la realitate.Masura versurilor este de 7-8 silabe.Rima este imperfecta,caci rimeaza doar ultimele cuvine din al doilea si al patrulea vers al fiecarei strofe (" incarca" cu "barca" ; astept cu piept; ape cu scape
"lune" cu "sune" ; "sufar" cu "nufar ") Ritmul este trohaic. In concluzie,poezia "Lacul" de Mihai Eminescu sugereaza o armonie generala a naturii,care diminueaza tristetea si singuratatea indragostitului.Din motivele enumerate mai sus,ea apartine genului liric.
Gata.
ms