Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-01T20:50:55+03:00
Apartin genului loiric operele literare in care autorul isi exprima in mod direct ideile si sentimentele cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice.
   Marcile eului liric sunt reprezentate de verbe si pronume la persoanele I si a II-a("ti-s","stau","ta","imi").
   Titlul este reprezentat de o metafora care alcatuieste descrierea ochilor iubitei.
   Din punct de vedere compozitional,poezia are o structura simpla; ea este alcatuita din doua secvente: o fraza ampla si o propozitie dezvoltata.
   Elementul central al poeziei este reprezentat de ochii iubitei,care arata misterul dragostei sau al fiintei iubite.
   In "Izvorul noptii" visul de iubire pare implinit,deoarece nu mai apar acele verbe la conjuctiv,ci toate sunt la indicativ.Poezia este dominata de dragoste si de mister("ochii tai adancii","stau culcat cu capu-n poala ta").
   Substantivul "ochi" este insotit de adjectivele "negrii" si "adancii",evidentiind ,pe de o parte,culoarea ochilor iubitei,iar pe de alta parte profunzimea si misterul acestora.
   Metaforele referitoare la ochii iubitei sunt "izvorul","mare de intuneric" si "lumina".Prin acestea se evidentiaza sentimentele de admiratie fata de persoana iubita; "izvorul reprezinta puritatea, "lumina" reprezinta cunoasterea, iar "mre de intuneric",misterul.
   In poezie apare oxiomoronul,procedeu artistic care consta in asocierea neasteptata a doi termeni contradictorii("Asa-s de negrii ochii tai/lumina mea").Marcile adresarii directe sunt :substantivul in vocativ "frumoaso", pronumele personal de persoana a II-a "ti"din structura "ti-a ochii" si adjectivele pronominale posesive "(ochii) tai","(poala) ta","(lumina) mea"; procedeul folosit este invocatia.
   Poezia "Izvorul noptii" nu respecta anumite rigori de versificatie,avand ,totusi,o muzicalitate deosebita,redata cu ajutorul inversiunilor ("din care tainic curge"),al repetitiilor ("asa de negrii[...]/asa-s de negrii") si al enumeratiilor ("peste vai,si peste munti ,si peste sesuri.
   Avand toate aceste trasaturi spunem ca poezia "Izvorul noptii de Lucian Blaga apartine genului liric.