Alcatuieste un text scurt in care sa folosesti 10 cuvinte din textul : Îl începe o frunză –cu glasul stins de sfială, cu obrajii dogorâţi- şoptindu-l:,, A fosst odat’!’’Dar şoapta îi sporeşte în freamăt răspândit prelung, şi frunzele, ‘mpreună, murmură întrebător :,, A fosst?De departe gânsacul hotărăşte :,, A fosssst...’’ Şi gâştele îl încuvinţează dând din cap:,, Da-da, da-da, da-da.’’Iar firele de iarbă alergând de-a valma, s-apleacă şi se roagă suspinând:,, sssspune...ssspune...’’Prunii, deşteptaţi din toropeala verii, deschid ochi vineţi, aiuriţi.Merele şi perele fug de prin aşternutul crengilor, zugrăvindu-şi chipurile colorate pe feţele frunzelor, ca să nu le bage nimeni în samă fuga.Dar vântul descoperă înşelăciunea şi, pornind în căutarea lor, se uită pe fereşti, le vede şi le cheamă prin horn.Gutuile îngălbemesc de spaimă, privind pe sora lor mai mare, Luna, care-a albit de groază pe marginea prăpastiei.Bostanii au cozi fudule, râd pe-nfundate de fratele lor, Soarele, că-i berbec.Nucii cu miros amar se-ntreabă de unde li s-a tras atâta mâhnire frunzelor şi, frământaţi de gânduri, creierii închişi în nuci se zbârcesc mohorât.Frunzele viei prind culori aprinse şi se clatină de beţie, că doar sunt mici, şi o boabă de poamă e damigeană de must pentru o frunzăPrin văzduh, vara a semănat, în mersul ei, zboruri de păsări, ca să nu-şi piardă calea la întors.Dar păsările s-au împrăştiat şi vara s-a rătăcit departe.Prin ierburi, prizăriţi greieri, doinesc tremurător bejania firavilor funigei, cosaşii cosesc zoriţi ţiuitul tăcerii; lăcustele, în salturi sprintene, se joacă de-a stelele căzătoare; broscoi cocliţi îngână, bleg, croncănitul ciorilor de zgură. Cra-craaa, cuac-cuac...Ţânţarii, aţâţaţi de frunzele roşii, le înţeapă, şi trupul toamnei tremură înfrigurat.Castanul sălbatec, nătâng de felul lui, se bucură că-i doldora de fructe, dar se ruşinează că-s zburlite fructele rotunde şi, mânios, le aruncă de pe el.Floarea-soarelui,îngrijorată de ropotul căderilor, s-apleacă la pământ, tot mai jos, şi trage cu urechea...Basmul e lung, dar trece pe nesimţite şi poposeşte în împărăţia lenei, pesemne, căci de la o vreme frunzele pică de somn, cerul picură...... Când te deştepţi, eşti cu capul în poala iernii care-şi toarce fuiorul de fulgi şi-ţi pare că de când lumea iarna îţi povesteşte basmul, căci de frunze nici urmă nu-i. Şi iarna-ţi povesteşte înainte basmul început de-o frunză, căci gura vetrei e gura iernii, şi gura vetrei- cu flăcări şi cu jar- îngână dogorind basmul de aur al Toamnei.

1
Prin vazduh se simte deja mirosul acesteia. Nici nu stii cand te destepti si te trezesti cu capul in poala iernii. La gura vetrei bunicul iti povesteste basmul preferat.

Răspunsuri

2014-10-01T10:23:36+03:00
 
        A sosit toamna iar frunzele, ‘mpreună, murmură întrebător': Ce se intampla cu noi? De ce devinim aramii?''. Firele de iarbă alergând de-a valma incearca sa se ascunda de vantul ce le matura dintr-o parte in alta. Dar vântul descoperă înşelăciunea, se supara si sufla din ce in ce mai tare. Vara s-a rătăcit departe, soarele-i, ca-i berbec refuza sa mai dea caldura multa.
Pasarile s-au imprastiat spre alte zari mai calde, doar croncanitul ciorilor de zgura mai poate fi auzit.
      La gandul iernii, trupul toamnei tremuta infiguratPrin vazduh se simte deja mirosul acesteia.

,i-l dai ca sa vorbim acolo .. ?
mi-l *
??
ti l-am dat pe privat
da-mi pe privat cum te cheama , nu linku'