Verbu este partea de vorbire flexibila care exprimima actiunea, starea, existenta.( el are persoana ,nr caz maduri (personale si impersonale )
1. Verbul este partea de vorbire flexibilă care denumeşte acţiuni. Sistemul gramatical al verbului include:
─ forme predicative (modurile personale);
─ forme nepredicative (moduri nepersonale).
2. Totalitatea formelor predicative constituie conjugarea verbului. Prin opoziţia acestor forme se exprimă următoarele categorii gramaticale: diateza, modul, timpul, persoana, numărul şi genul.

Răspunsuri

2014-02-18T18:52:31+02:00
Verbul este o parte de vorbire care exprimă în general o acțiune, ca de exemplu a alergaa construi. Tot în categoria verbelor intră și o serie de alte cuvinte care, deși nu exprimă acțiunea propriu-zisă săvîrșită de subiect, din punct de vedere morfologic se comportă identic. Astfel există verbe care exprimă existența sau starea (a fia sta), recepționarea pasivă a unei acțiuni exterioare (a primia auzi), o transformare (a creștea dispărea), etc.
Mersi
Verbul este partea de vorbire flexibila care denumeste o actiune , o stare sau o existenta . Sunt moduri personale si moduri nepersonale
Modurile personale : indicativ, conjunctiv, conditional-optativ si imperativ. Moduri nepersonale : infinitiv, gerunziu, participiu si supin . Indicativ : arata o actiune sigura. Conjunctiv : are in fata prepozitia sa . Conditional optativ : exprima o dorinta . Imperativ: o porunca, un indemn etc. Infinitiv : are prepozitia a . Gerunziu : se termina in "ind" sau "and " . Participiu : se termina in t sau s . Si supin au prepozitiile : de , la , pentru
2014-02-18T18:54:29+02:00
Verbul-nucleul comunicarii.
o parte de vorbire,indica actiuni,este o stare,existenta.
verbul are numar timp persoana mod
are 4 moduri personale:au persoana,in propozitie sunt predicate si 4 nepersonale.