Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2013-12-28T11:13:27+02:00
ISRAEL:
pozitia : este cuprins intre marea moarta si raul iordan,in est, si tarmul marii mediterane in vest.
vecinii :
spre nord se invecineaza cu siria si liban,spre est cu iordania, iar in sud-vest cu egiptul. in sud prin golful akaba are iesire la marea rosie.
cadrul natural
relieful israelului este format din trei unitati paralele
in est,un adanc sant tectonic, unde se afla marea moartala 396m sub nivelul marii si valea raului iordan aceasta depresiune este inchisa spre nord de cateva inaltimi muntoase cum ar fi inaltimile golan,cu vf. hermon, 2224 m, spre siria santul tectonic se continua pana la marea rosie, unde se afla golful akaba si portul elath.
in centru , un sistem de munti josi de pana la 1000 m, orintat nord-sud muntii iudeii in partea de sud, muntii se transforma intr-un imtins platou, cu un climat de desert negev.
in vest, o fasie de campie litorala situata in lungul marii mediterane.
datorita climatului arid exista rauri putine mai important este raul iordan, care se varsa in marea moarta. marea moarta este in realitate un lac, dar priintr-o traditie indelungata este utilizata denumirea de mare are o puternica concentratie de saruri, fiind considerata cea mai sarata din lume.

TURCIA
pozitia : in s-e europei ,si s-v asiei
vecinii
la n-v cu bulgaria si grecia ,la nord cu marea neagra ,la n-e cu georgia si armenia ,in e cu iranul ,in s iraq ,siria ,marea mediterana ,iar in v cu marea egee 
cadrul natural:
-podisul Anatoliei-alt peste 800m (in zona centrala)
-muntii taurus (S)
-muntii potnici (N)
-muntii armaniei (E)
 climat arid,mediteranean,etajat


1 5 1