Răspunsuri

2014-02-18T16:56:45+02:00
-cateva date despre autor(gasesti pe net sau in cartile de comentarii)
    Titlul romanului ,,Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi " este alcatuit din doua secvente care marcheaza cele doua mari parti ale romanului.
   Tema.Romanul are doua teme:dragostea si razboiul,suprateme fiind cunoasterea(forme de cunoastere).
   Romanul "ultima noapte...."scrisa de Camil Petrescu are actiunea mai complicata ,are mai multe planuri narative si personaje numeroase.
   Actiunea romanului se petrece atat in mediul citadin(Buc,Azuga,Predeal),cat si pe front(pe valea Prahovei)si cuprinde evenimente traite de protagonist inainte de anul intrarii RO in cel de-al doilea razboi mondial cat si in timpul desfasurarii acestuia.Este incalcata cronologia.Exista pe parcursul romanului dilatari si condesari ale timpului.Se pot deduce trairile pe care le are personajul protagonist si intensitatea lor(ex;in Asta-i rochia albastra-Gheorghidiu percepe timpul ca trecand extrem de repede pt ca o intalneste pe Ela de care se despartise o perioada insotind-o in drumul ei spre casa).Dilatarea timpului este reflecata in cap"Ne-a acoperit pamantul lui Dumnezeu-cand atacul de doar cateva minute a nemtilor parea incontrolabil de catre Stefan Gheorghidiu.
-un mic rezumat
  Exista doua tipuri de conflicte:1)cel exterior(se bazeaze pe relatia lui Gh.cu Ela;asteptarile lui fata de altul sunt prea mari ,dand nastere geloziei)
2)cel interior(in constiinta lui Gh.;se ghideaza dupa emotii si luciditate
-caracterizarea lui Gh.(relatia lui cu Ela)
   Fiindca romanul este scris la pers 1 deducem ca autorul este lipsit de omniscienta,omiprezenta (Gh.nu stie si nu va sti vreodata daca este inselat de Ela,nu stie cum se va termina relatia cu Ela ,nu cunoaste gandurile celorlalte personaje)si credibilitate(Nu se bazeaza pe fapte concrete ,ci doar pe conceptiile lui).
   D.p.d.v. a lui Camil P. literatura trebuie sa exprime adevarul,dar omul nu are acces absolut.Singurul adevar pe care il putem atinge este cel personal care este subiectiv.Tehnica pe care autorul o foloseste s.n."tehnica fluxului constientului',ce se bazeaza pe manifestarile caracteristice anticalofile(il pune pe Gh.sa-si manifeste gandurile in mod natural).