Argumenteaza in 120-150 de cuvinte apartenenta poeziei (Lacul de Mihai eminescu) la genul liric
-definitia genului liric
-titlul
-tema poeziei
-nivelul figurilor de stil(imagini artistice)
-prezenta eului liric
-elemente de versificatie
-concluzia
Va rog ajutatima!!!

1

Răspunsuri

2014-09-27T19:49:50+03:00
Poezia ,,Lacul" apartine poetului Mihai Eminescu, un scriitor roman reprezentativ.

In genul liric, autorul isi exprima ideile si sentimentele in mod direct, folosindu-se de figurile de stil si de mijloacele artistice specifice.De asemenea, pot aparea marci ale eului liric(verbe si pronume de persoana a I-a) .

Poezia este structurata in 5 strofe a cate 4 versuri fiecare. Versurile au ritm trohaic si rima incrucisata.

Titlul este reprezentat de substantivul comun ,,lacul" , element fundamental si loc de reverie al eului liric, simbolizand locul de intalnire ideal.

Tema poeziei consta intr-o intalnire ideala cu persoana iubita intr-un peisaj nocturn feeric.

Poezia incepe si se incheie cu amintirea locatiei si anume a lacului incaract de flori de nufar. Poetul foloseste o serie de epitete cromatice( ,,cercuri albe" , ,,nuferi galbeni" , ,,lacul albastru" ), personificari (,, lumina blandei lune" ), repetitii (,, parc-" , ,,sa scap" ), imagini vizuale (,, luntrea mica" ), imagini auditive(,,unduioasa apa sune" , ,,vantu lin fosneasca" ) , imagini motorii (,,cutremura o barca" ) cu scopul de a da expresivitate textului.

Eul liric se afla intr-o stare de reverie, contempland la iubita ideala (,,ea din trestii sa rasara" ). Poezia se termina cu constientizarea dureros resimtita de catre acesta a realitatii si a inexistentei acelei persoane. Marcile eului liric sunt verbele ,,sa sarim" , ,,sa scap" , ,,suspin si sufar" , dar si pronumele ,,-mi" .

In concluzie, poezia ,,Lacul" apartine genului liric, intrunind toate caracteristicile sale.

A fost cel mai bun raspuns? Marcheaza-l! ^_^

44 4 44