Ajutati-ma la romina va rog
Sa iai coji de lamie groase si sa le cureti de miezul sau pelitile cele didesupt . Deci sa le pui in apa amoi , sa stea 4 zile si 4 nopti , premenind apa de 2 ori zioa apoi le scoate dintr-acea apa si le pune in apa cind fierbe , firebindu-le pina ce se vor muia . Deci scoate-le si le pune in apa rece sa stea alte 2 zile amoiu , mutind adese zioa apa, apoi sa aibi gata la fiescare litra de coji o litra si jumatate de zahar topit si curatit , si sa pui cojile in zaharul acela si incet , incet le fierbe ca un ceas , spumindule cu lingura. Deci le ia de la foc si le lasa sa stea in zahar 8 zile , incalzindu-le pe spuza au pe carbuni in toate zilele cite o data ca sa patrunza mai bine zaharul cojale ; si umplindu-se acele zile , sa le pui intr-un vas si sa le pastreaza
Aceasta este o reteta din secolul XVII
Ajutati-ma sa o traduc in limba romina
Va roggg <3




1

Răspunsuri

2014-09-25T19:58:28+03:00
 Se i-a coaja de lamie groasa sa o cureti  de miez sau pielitile cele de dedesupt . Deci sa le pui in apa, apoi , sa stea 4 zile si 4 nopti  , premenind apa de 2 ori ziua  apoi le scoti din acea apa si le pui in apa cind fierbe , fierbindu-le pina ce se vor inmuia . Deci le scoti  si le pui in apa rece sa stea alte 2 zile. apoi, mutind adesea ziua apa, apoi sa aiba la fiecare litru de coji un litru si jumatate de zahar topit, si sa pui cojile in zaharul acela  si incet , incet  la fierbere un ceas , spumindu-le cu lingura. Deci le iei de pe foc si le lasi sa stea in zahar 8  zile , incalzindu-le pe spuza(cenusa fierbinte) sau pe carbuni, in toate zilele  cate o data  ca sa patrunda mai bine zaharul in coji ; si umplindu-se acele zile , sa le pui intr-un vas si sa le pastrezi!
4 2 4