Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-09-25T17:35:13+03:00
Elaboreaza o descriere cu tema ,,CIVILIZATIA GETO-DACA'' dupa planul ce urmeaza:

1.Asezarile    
       
Locuintele erau de obicei insiruite de-a lungul unei ape sau in zona unui curs de apa. Predominau catunele. In zonele de munte casele erau dispersate.
       Curtile sau gradinile nu se  gaseau langa casa, ale fiid in afara asezarii.
       Existau   si asezari fortificate integral sau partial.
       Un alt tip de asezari sunt cele compacte aszate pe terase - exemplu Sarmizegetusa Regia.     
 
                 
2.Modul de viata si ocupatiile      
           Ocupatii: olaritul, cresterea vitelor, agricultura, mestesuguri.
          Prelucrarea minereului se facea in apropierea locului de extractie si nu in asezare. Fier era din belsug, iar din acesta prelucrau: unelte si ustensile necesare pentru diverse mestesuguri sau pentru agricultura, cutite, vase, arme etc.
           Pentru tehnicile de cultivare a pamantului nu exista informatii.
           In Dacia se cultivau trei specii de grau, mult orz, orzoaica, secara, mazare, linte, naut, usturoi, mac si plante textile (in, canepa).

3.Religia si cultura
      
Marele istoric Herodot spunea ca getii se credeau nemuritori. Credinta lor spunea ca ei nu mor, ci cel care piere se duce la Zalmoxes, divinitatea lor. Getii obisnuiau sa trimita o solie la Zalmoxes astfel: cativa dintre ei tineau cu varful in sus trei sulite, iar altii il apucau de maini si de picioare pe cel ce urma sa fie trimis sol. Il leganau de cateva ori, apoi ii faceau vant in sus peste varful sulitelor. Doca acesta murea pe loc insemna ca zeul este binevoitor, daca nu murea solul era invinuit ca ar fi un om rau si era trimis altul.
       Cultura geto-dacilor se caracterizeaza pri originalitate, avand o imaginatie creatoare insusind si prelucrand anumite elemente de cultura straine.
        Ceramica ofera cea mai mare cantitate din totalul obiectelor descoperite pana acum. Este urmata de unelte si arme, obiecte de port si podoaba.
       In ceea ce priveste arta decorativa predomina ornamentele incizate, lustruite sau pictate.
9 5 9