Buna ajutatima am pus 28 de puncte la aceasta antrebare
........ Mor clipe mute, numărate, Acolo-n satul vostru gol, Mor clipe muteMor clipe mute, numărate,
Acolo-n satul vostru gol,
Mor clipe mute numărate,
Şi-n pacea nopţii-nfiorate
Acelaşi vis vă dă ocol. Vi-l murmură şi vi-l frământăPe-ascuns izvoarele de-argint, Vi-l murmură şi vi-l frământă, Din streşini ploile vi-l cântă, Din streşini ploile vă mint... Voi tresăriţi întotdeauna, Robiţi de aşteptarea lui, Voi tresăriţi întotdeauna, Vă-nşală soarele şi luna, Sărmani copii ai nimănui. De-un an vegheaţi în pragul porţii, Încremeniţi de-un tainic lanţ, De-un an vegheaţi în pragul porţii, Bolnavi, ce-n frigurile morţiiVedeţi un chïp de dorobanţ...vreau si sa imi explicati titlul poeziei asteptarea de O.Goga in caresa incepeti cu în Opinia mea, primul rand in al doilea rand si in concluzieVa rog din suflet sa ma ajutati

nu ami trebuie decat 20 de randuri de caiet sau 101

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-09-24T16:59:14+03:00
          Titlul reprezinta un element de paratextualitate si se constituie intr-o valoroasa cheie de lectura pentru receptor,orietand intuitia si asteptarile acestuia in procesul interpretarii,astfel incat titlul deschide calea care semnificatiile fundamentale ale operei,
            Titlul acestui text " Asteptare" este alcatuit dintr-o constructie adverbiala care invoca taina si suroprinde un motiv artistit important. 
            In opinia mea, titlul are o stransa legatura cu textul.Mor clipe mute, numărate,Acolo-n satul vostru gol,Mor clipe mute numărate,Şi-n pacea nopţii-nfiorate ne arata cum satul este schimbat, iar eul liric tinand locul satenilor asteapta o schimbare.
         In primul rand imaginea vizuala " 
Voi tresăriţi întotdeauna,
Robiţi de aşteptarea lui " evidentiaza  disperarea satenilor care asteapta preotul,iar acestia tresar la orice semn.
        In al doilea rand  se remarca un alt aspect important care se afla in conexiune cu ideile sugerate de titlul textului acestea fiind dorinta satenilor de a-l revedea. Acestia,indiferent de situatie,il asteapta,dar poate este in zadar. 
De-un an vegheaţi în pragul porţii,incremeniţi de-un tainic lanţ,De-un an vegheaţi în pragul porţii."
Asadar,titlul "Asteptare" al operei lui Octavian Goga ,se afla in legatura cu tema textului,taina,si  constituie o deschidere in interpretare spre semnificatiile fundamentale ale discursului liric.
1 5 1