Pastelul este o creație lirică descriptivă, aparținând literaturii culte care, prin intermediul unui peisaj, transmite sentimentele eului liric. Modul de expunere folosit este descrierea. Într-un pastel dominante sunt imaginile artistice, realizate prin figuri de stil, organizate într-o descriere tip tablou. Aceasta poate avea ca temă un anotimp, un colț de naturǎ, un moment al zilei, un aspect din viața micilor viețuitoare .. si altele

Răspunsuri

2013-12-21T19:43:04+02:00
Este specia literara care apartine lenului liric in care eul liric zugraveste un colt din natura (apare un element dinamic in ultima strofa),in mod direct  sentimente de bucurie admiratie uneori melanconie!!!el este alcatuit din 4strofe catren(cu4versuri)si foloseste ca mod de expunere descrierea de tip tablou!!!
6 3 6
2013-12-21T20:06:31+02:00
Caracteristici:-este o specie a genului liric in versuri.-prezinta un tablou din natura cu elementele sale caracteristice.-principalul mod de expunere este descrierea, marcata printr-o varietate de grupuri nominale formate din din substantiv + adjectiv-eul liric isi exprima direct sentimentele de admiratie fata de natura.-peisajul este transfigurat artistic in viziunea autorului prin intermediul unui limbaj figurat.-se observa abundenta imaginilor artistive vizuale, auditive, olfactive si dinamice.-structural, pastelul adopta ritmul trohaic si de obicei rima pereche.
25 4 25