Redactati un text in care sa argumentati ca opera literara ''Popa Tanda'' scris de Ioan Slavici este o nuvela. (text argumentativ)

2
STI SA DEMONSTREZI CA EU POT SATI ITI DAU FISA NUVELEI PREDATA DE PROFESOARA MEA
da sa o vad
BN
sper ca imi dai cel mai bun glumes glumes
sper ca team ajutat

Răspunsuri

2014-02-15T16:46:06+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Nuvela este o specie a genului  epic in care ni se prezinta o actiune concentrata cu un singur fir epic .Termenul provine din limba italiana de unde inseamna nautate .Recunoastem nuvela dupa cateva trasaturi specifice:Vocea naratorului prezinta cu economie de mijloace actiunea,accentul cazand asupra personajului de cele mai multe ori .Vocea naratorului este neutra urmarind destinul personajului .
Spatiul si timpul sunt prezentate mai detaliat decat in schita prin intermediul de tip tablou si portret
Personajul ocupa cel mai important rol spre deosebire  de schita personajul.
Nuvelei poate sa fie surprins intr-o  anuita evolutie in schita  aceasta este imposibila ,personajele fiind tipologic.Exista nuvele in care  personajul este surprins in stransa legatura cu mediul sau de viata .
Modul principal de expunere este naratiunea alaturi de dialog ,monologsi pasaje discrptive.
Nuvela este scrisa cu economie de mijloace structura sa fiind echilibrata 
Exista o varietate de tipuri de nuvele Istorice PSIHOLOGICE Fantastice etc.


NOTA la ori ce argumentez trebuie sa dai multe exemple 

2 4 2
2014-02-15T16:58:33+02:00
Nuvela este specia literala a genului epic in proza,de mai mare intindere decat schita,cu un singur fir narativ,dar cu o actiune mai complicata,limitata in spatiu si timp cu un conflict mai puternic,la care participa un numar nu prea mare de personaje.Opera literala are o compozitie narativa,actiunea se desfasoara pe un singur plan narativ,iar intamplarile se construiesc conform momentelor subiectului.In expozitiune ,autorul prezinta direct cateva trasaturi ale personajului principal.Locul actiunii este Saraceni ,care impresioneaza prin imaginea dezolanta.Hotararea poetului Trandafir de a-i ajuta pe enoriasi pentru a deveni mai harnic constituie intriga...Parintele Trandafir incearca ssa-i schimbe pe sateni cu ajutorul predicii,al sfaturilor,al batjocorii ,dar fara nicun rezultat..Cucegand mai mult,parintele procedeaza practic si se hotareste sa-i schimbe pe saraceni prin exemplul personal..Isi repara casa,imprejmuieste curtea,cultiva zarzavat,seamana porumb,isi gospodareste terenurile de la marginea satului,se apuca de impletit  cosuri si le vinde..Actiunea atinge punctul culminant cand satul Saraceni este de nerecunoscut,are acum o frumoasa biserica,gradini infloritoare ,scoala,primarie,case aratoase si curate..Deznodamantul il aduce in prim plan pe acelasi parinte Trandafir "vesel si harnic" chiar daca parul si barba ii tradeaza varsta..El isi rasfata nepotii si pe chipul sau se observa satisfactia ca si-a atins scopul: a reusit sa ii schimbe pe sateni.. Personajul principal,parintele Trandafir este prezent in toate momentele subiectului ,deoarece in nuvela accentul cade pe evidentierea trasaturilor de caractere ale personajelor,nu pe actiune...  Sper ca te-am ajutat .. :) 
1 4 1