Răspunsuri

2014-02-15T16:49:58+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Harap Alb este un basm cult scris de Ion Creangă. Din titlu rezultă dedublarea şi contrastul la care autorul recurge ades pentru a accentua ideea. Basmul promovează personaje cu puteri speciale şi ideea unităţii prin diversitate. Este un apel la toleranţă, faţă de cei diferiţi. Slăbiciunile personajelor sunt valorificate şi devin punctele lor forte, în cazul lui Setilă şi Flămânzilă.
Harap Alb este un basm care ilustrează călătoria iniţiatică a lui Harap Alb, personajul eponim hotărât să se afirme în faţa tatălui său şi al fraţilor săi. Harap Alb are un suflet bun (face un stup pentru albinele şi ajută  furnicile să treacă podul.),  şi este tolerant cu ceilalţi, lucru cauzat probabil de propria poziţia în familie. Fiind mezinul, era determinat să întreacă realizările fraţilor săi. El îi acceptă pe Flămânzilă, Setilă, Ochilă, Gerilă în compania sa, deoarece au de înfruntat aceeaşi reprobare a celor din jur şi neîncrederea în potenţialul lor.
Iniţial este naiv şi în ciuda sfaturilor tătălui său, cade în capcana spânului. Legat prin jurământ, el refuză să îl trădeze pe acesta şi merge la sacrificiu, arătându-şi calităţile morale înalte. Aceasta o determină pe Fata împăratului Roş să îl ia de soţ pe Harap Alb şi să îl execute pe Spân, într-un secvenţă de final spectaculoasă. 
11 3 11