Urgent !!! Cine raspunde cel mai repede primeste punctele.
Alcatuiti o compunere de 15 - 25 randuri in care sa demonstrati ca poezia Rondelul rozelor de august de Alexandru Macedonski este o creatie lirica.

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-09-18T13:21:20+03:00
Rondelul rozelor de august este o meditatie pe tema destinului: "Zadarnic al vietii cuvant/ A stins bucuriile mele" si are ca mesaj o atitudine optimista a poetului: "Mereu cand zambesc, uit si cant/ in ciuda incercarilor grele" sau mai degraba conceptul de armonie si echilibru.
Poetul este asemeni unui iscusit gradinar, care cultiva in sufletele oamenilor semintele, din care vor rasari rozele parfumate ale extazului constiintei de sine, daruind un sens inalt poeziei.
Incipitul este reprezentat de refren, sintetizand ideea centrala a poeziei, rozele simbolizand viata care se scurge spre un final implacabil, fapt sustinut prin repetitia verbului pus la prezent "mor". Corespondenta, ca principala modalitate artistica a simbolismului este relevata prin simbolizarea vietii de catre roze, flori ale caror trasaturi se regasesc transpuse in valorile existentei: frumusete, delicatete, emotie estetica. Strofa a doua reliefeaza puternica reactie afectiva a eului liric, sugerata de "un fior" si "o jale" care cuprinde pe oricine, vazand cat de fragile sunt rozele. In aceasta strofa, substantivele concrete "roze" si "gradini" sunt dominate emotional de substantivele abstracte, articulate "un fior" si "o jale". Starea sufleteasca permanenta este aceea de spleen, exprimata in refren, ambele caracteristice simbolistilor. Strofa a treia ilustreaza deprimarea eului liric sugerata de "amurgu-ntristator" si de suspinele ce se manifesta in "valmasaguri". Moarea ca dezintegrare cosmica este sugerata de metafora "marea noapte care vine", prevestita de rozele care isi pleaca podoaba corolei. Personificarea florilor amplifica tragismul starilor sufletesti ale eului liric. Limbajul poetic se remarca prin formule artistice de factura ideatica - in tot rondelul exista numai doua substantive concrete, luate din lumea materiala - roze si gradini - majoritatea cuvintelor fiind din zona abstractului si definind stari interioare, din structura emotionala - fior, jale, suspine, intristator. Verbele se afla la timpul prezent, cu valoare iterativa, simbolizand ideea de ofilirea rozelor, fiind un fenomen ce se manifesta periodic - mor, se sting, curg . Muzicalitatea versurilor este data de masura de 8-9 silabe si de rima imbratisata. 
"Lirica lui Macedonski este o imensa tensiune a spiritului, refuzand ceea ce i sa da si tanjing dupa ceea ce i se refuza, o aventura dincolo de orice securitate a tarmului, in largul nelinistit al oceanului." (Nicolae Manolescu)

1 5 1