Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-02-14T20:00:09+02:00
O propoziție subordonată (sau dependentă) este o propoziție care are un înțeles insuficient, care depinde gramatical de o altă propoziție (de cea regentă) și care îndeplinește pe lângă aceasta funcția unei părți de propoziție (subiect, nume predicativ, atribut etc.). cel mai elocvent caz de propozitii subordonate sunt in dialoguri.Propozițiile subordonate sunt de următoarele tipuri:propoziție subiectivă (compusa dintr-un subiect,ex:  -cine a facur asta?    
-EU, are sens ca propozitie, adica se subinelege )propoziție predicativă ()propoziție atributivăpropoziție completivă
Exemple:
Ea a ajuns să fie premiantă. (Propoziție predicativă care răspunde la întrebarea ce?). Acest fel de propoziție răspunde și la întrebările: cum?, ce fel de?, etc.Cine nu este atent nu învață. (Propoziție subiectivă care răspunde la întrebarea cine?). Acest fel de propoziție răspunde și la intrebarea ce?.
2014-02-14T20:05:59+02:00
Completiva directa indeplineste rolul unui complement direct pelinga un verb tranzitiv sau o interjectie din regenta si ca exemplu- aflind sa am plecat s-a suparat. P.S. completiva este-ca am plecat. Aia subiectiva indeplineste rolul de subiect al verbului din regenta, ca exempu poftim propozitia: Cine se scoala de dimineata departe ajunge, aici subiectiva e-cine se scoala de dimineata( deparca ar fi eu substantiv doar ca acea parte din propozitie contine un verb. Ambele sunt subordonate.