În casa părinţilor, aveam doar Noul Testament strîns într-o carte micuţă, cu foi subţiri şi lucioase, dar cu litere mai mari. Îi rugam pe mama sau pe tata şi, chiar de n-aveau răbdare şi curiozitatea mea li se părea stranie, îmi citeau uneori. Într-o zi însă m-am aşezat lîngă mama în bucătărie şi i-amcitit

eu

. Învăţasem să citesc. Peste două zile desenam munţi şi descopeream că ştiu litera m, apoi a a fost simplu şi celelalte le-au urmat.

Din acea săptămînă am învăţat că se visează şi altfel, iar mica bibliotecă a părinţilor, dintr-un simplu dat, a devenit parte din mine. Dintr-o necunoscută căreia cu greu îi găseam rostul, s-a transformat în colţul meu de linişte. Citeam întreaga zi, citeam cînd mîncam, în maşină, în momentele de răgaz şi visam enorm. Înainte de a adormi îmi spuneam acum poveşti, căci ceilalţi le epuizaseră pe ale lor.

Într-o noapte, muşcat de vărsatul de vînt, chinuit de mîncărime, n-am putut să dorm şi, în casa scundă de la ţară, am descoperit Iliada. Era o noapte de vară, cu greieri neliniştiţi afară, cu miros de fîn în grădină şi o lună lăptoasă aruncată deasupra dealurilor înalte. Ieşeam din cînd în cînd să-mi umplu cana cu apă(...) dar cadenţa versurilor se impregnase cu atîta putere că nu eram în stare să rămîn prea mult afară. Nu exista nimic cu excepţia Troiei şi realitatea era dintr-o dată prea săracă; luna, greierii şi mirosul de fîn, semnele unui prezent tern, iar puterea literelor fără limite. Peste ani voi redescoperi frumuseţea locurilor, dar tot literele mă vor ajuta.

Dimineaţa bunica s-a speria de nesomnul meu, dar

eu descoperisem fericirea lecturii, Cartea. Au urmat alte volume, citite pe nerăsuflate şi fără metodă, un autor descoperea un altul şi numărul lor părea nesfîrşit - un tumult nestăvilit de pagini devorate cu furie din frica de a nu reuşi să cuprind tot; citeam şi uneori uitam să respir.(...)

Exercitiu:Redacteaza o compunere,de 10,15 randuri in care sa argumentezi ca fragmentul de mai sus este selectat dintr-o opera epica .

Sa mentionezi cel putin doua trasaturi ale operei epice

Sa ilustrezi cele doua trasaturi prin rapoarte la textul citat

sa ai o structura adecvata a tipului de text si cerintei formulate

Sa te inscrii in limitele de spatiu indicate.

2

Răspunsuri

2014-09-17T09:36:48+03:00
Pai uite ideile: face parte din opera epica pentru ca sunt folosite figuri de stil (si aici dezvolti)
se dasfasoara o actiune cu peronaje , timpul nu e comprimat
are 1 autor al carui nume este specificat (cred)
2014-09-17T10:28:14+03:00
Basmul este naratiunea cu elementele fantastice supranaturale, care simbolizeaza fortele binelui si ale raului in lupta pentru afirmarea binelui si dreptatii. Caracteristicile basmului sunt: basmul este o opera epica in proza, relateaza intamplari fantastice si reale raportandu-se la aspecte apropiate de realitate, momentele subiectului sunt dispuse in ordinea si gradatia consacrate, lupta se da intre bine si rau, etc. Fragmentul extras din opera literara Porcul cel fermecat de Petre Ispirescu apartine acestei opere epice deoarece se incadreaza in toate caracteristicile de mai sus: lupta este data intre bine si rau, naratiunea are elemente fantastice si supranaturale, unele personaje reprezinta binele iar altele raul.
1 4 1