Răspunsuri

2014-09-17T09:16:50+03:00
Substantivul, adjectivul, pronumele şi numeralul alcătuiesc clasa numelui. Cu unele excepţii, cuvintele din clasa numelui se declină. Astfel, substantivul îşi schimbă forma în raport cu numărul, cazul şi categoria determinării. Adjectivele şi unele numerale sunt variabile după gen, număr şi caz.Categoriile după care se schimbă pronumele sunt persoana, numărul, cazul şi genul.Verbul, care se conjugă, îşi schimbă forma în raport cu diateza, modul, timpul, persoana şi numărul.Adverbul are categoria gradelor de comparaţie. Totuşi, el nu este o parte de vorbire flexibilă deoarece, în raport cu această categorie, adverbul propriu-zis nu suferă niciun fel de modificări formale. Gradele de comparaţie sunt exprimate la adverb cu ajutorul unor cuvinte cu rol de instrumente gramaticale.Prepoziţia, conjuncţia şi interjecţia sunt părţi de vorbire neflexibile, deoarece nu-şi pot schimba forma în raport cu categoriile gramaticale. 
34 3 34
Cel mai inteligent răspuns!
2014-09-17T09:39:00+03:00
                                           Cele flexibile:

Substantivul
: Partea de vorbire flexibila,care denumeste fiinte , lucruri , fenomene ale naturii, stari etc. 
ex: masa,casa,inel,viata..

Pronume: Partea de vorbire flexibila care tine locul unui substantiv .
ex: Ea , el , lui , mie ...

Adjectivul: Parte de vorbire flexibila care arata o insusire a unui obiect sau a unei fiinte si determina numele acestora,acordandu-se cu ele in gen , nr si caz.
ex: mare , frumos , copil destept , minge noua...

Numeralul: Parte de vorbire flexibila care exprima un numar , o determinare numerica sau ordinea obiectelor prin numarare.
ex: doi , patru , zece , douazeci si sapte , al treilea , un caiet si doua pixuri...

Verb: Parte de vorbire flexibila care exprima o actiune sau o stare si care se caracterizeaza prin flexiune proprie.
ex: a mancat , ne jucam , a citi , a dansa ...

                                 Cele neflexibile:

Adverb:
Parte de vorbire neflexibila , care determina sensul unui verb al unui adjectiv sau al altui adverb, aratand: locul , timpul , modul  , cauza sau scopul.
ex: aici , maine , din cauza ca... 

Prepozitie: Parte de vorbire neflexibila , care exprima raporturi sintactice de dependenta, intre partile unei prepozitii.
ex: de la , pentru ca , de , la , pentru ...

Conjuctie: Parte de vorbire neflexibila , care care leaga doua propozitii intr-o fraza sau doua cuvinte cu acelasi rol sintactic intr-o propozitie.
ex: sa , ca sa , fiindca , deoarece , desi , intrucat...

Interjectie: Parte de vorbire neflexibila , care exprima sentimente si manifestari de vointa sau care imita sunete si zgomote. Este urmat mai mult de virgula (,) sau semnul exclamarii. (!)
ex: Ah! , Vai nu! ...
74 4 74