Pentru constructia unei autostrazi sunt necesari trei ani . In primul an s-a construit un sfert din lungimea totala a autostrazii ; in al doilea an s-au executat 60% din ceea ce a mai ramas , iar in ultimul an trebuia realizat restul de 72 km .

a)Ce lungime trebuie sa aiba intreaga autostrada?

b)Pretul intregii lucrari este 3600 milioane euro . Ce suma a primit firma constructoare pentru primii doi ani de lucrare ?

1

Răspunsuri

2014-09-15T18:56:53+03:00
In primul an s-a construit un sfert din lungimea autostrazii adica 1/4.=>au mai ramas 3 sferturi adica 3/4 din autostrada in 2 ani.
In al doi-lea an s-a executat 60% din ce a ramas adica 60%din 3/4 adica 6/10*3/4=18/40=9/20 din ce a ramas.
in ultimul an s-a realizat 72km adica 100-60%=40% din 3/4 => 40% din 3/4=72km =>100% din 3/4 =100*72/40=180km =>lungimea autostrazii este de 180km*4/3= 240km=> in primul an s-a realizat 60km in al doi-lea an s-a realizat 60% din 180km adica 108km  iar in ultimul an s-a realizat ultima parte de 72 km.
b)Daca pentru toata autostrada de 240 km s-au folosit 3600 miliane de euro => pentru 1 km de autostrada s-au folosit 3600/240=15 milioane de euro.In primi 2 ani s-au realizat 108+60=168 km din autostrada si au costat 15*168=2520 milioane de euro.
4 3 4