Răspunsuri

2014-02-13T16:25:57+02:00
Una dintre legende porneste de la etnogeneza poporului roman. Criticul literar George Calinescu, considera ca mitul “Traian si Dochia” este “rezultatul unei intregi experiente de viata a poporului roman”. Mitul i-a fermecat pe romancierii romani, Gheorghe Asachi fiind cel care in 1838, a scris o balada special dedicata Dochiei. Legenda relateaza despre formarea poporului roman, despre unirea dacilor cu romanii. Despre Dochia, o fata extraordinar de frumoasa, se credea ca a fost fiica regelui geto-dac Decebal. Dupa cucerirea Daciei, asezandu-se pe meleagurile dacice, Traian a fost vrajit de farmecul Dochiei si si-a dorit sa o ia de nevasta. Aceasta casatorie ar fi trebuit sa fie un exemplu pentru ceilalti romani, asigurandu-se in felul acesta asimilarea populatiei dacice. Dochia era insa o fata foarte mandra si hotarata, decisa sa nu raspunda sentimentelor falnicului cuceritor. Astfel, ea decide sa fuga si sa se ascunda printre stancile sacre ale muntelui Ceahlau. Traian impreuna cu trupele acestuia o urmareste si o ajunge din urma. In acest moment, Dochia cere ajutorul zeului Zamolxis (zeul suprem al dacilor )si ii cere sa o prefaca in stana de piatra decat sa capituleze in fata cuceritorului poporului dac. Ascultandu-i ruga, zeul o transforma impreuna cu oile sale in stane de piatra. Legenda continua si in zilele de azi ... daca stanca este alba, atunci ciobanii vor avea parte de o zi insorita, iar daca este cenusie, vor veni ploi si furtuni.
PUTETI SA IMI DATI MAI MULTE IDEI???????????????????????????
VA ROG
Ceea ce ai scris tu aici este bine dar noi pe asta am citit-o in clasa .Deci imi trebuie alta!UUUURRRGGGEEEEEEEEEEEEEEEENNNNNNTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Despre formarea Moldovei ai sa gasesti daca e sa cauti povestea lui Dragos Voda si Molda (fugit de urgia magiara din Maramures, ajunge in zona de est a Carpatilor Orientali unde intemeiaza Tara Moldovei); despre Muntenia ai legenda lui Negru Voda si Basarab I (ultimul se lupta la Posada cu regele Ungariei Carol Robert de Anjou, regele era francez la origine ) in anul 1330 parca.