Răspunsuri

2014-09-14T14:18:02+03:00


romanul Baltagul de mihail Sadoveanu este o capodopera literara care are la baza mitul traditional al mioritei. Titlul operei, desi nu are legatura directa cu ntinutul cartii, semnifica instrumentul cu care ciobanii taie lemnele(toporisca) si totodata arma crimei cu care a fost ucis Lipan.

Inca de la inceput, cartea se constituie ca un roman politist romanesc in care sotia ingrijorata pleaca in cautarea sotului plecat. Victoria Lipan, protagonista operei, are un vis in care i se arata sotul trecând cu un cal un rau, aflandu-se cu spatele spre ea si neraspunzand la chemarile ei insistente. Sotul fiind de prea multa vreme plecat la cumparat de oi si vazand ca ceilalti doi ciobani cu care plecase au coborat deja de pe varful muntelui, Victoria presimte ca ceva s-a intamplat cu sotul ei si incepe sa pregateasca toate necesare pentru a pleca in cautarea lui Lipan. Mai intai aceasta se duce la vrajitoare si i se prevesteste ca sotul ei este plecat la distractii, dar protagonista stie mai bine ca nu este asa. Avand tot mai multe nelinisti, Victoria se hotaraste sa il ia pe baiatul cel mare, Gheorghita si sa plece pe drumul pe care lipan la parcurs pana in varf si cel de coborare inapio in sat.

pana aici am reusit sa fac un rezumat, imi pare rau ca nu este pe capitole dar numai atat imi amintesc, ai putea sa mai continui tu cu alte informatii pe care le ai din alte esee critice ale acestei povestiri(s-ar putea sa aiva cateva greseli corecteaza unde este cazul)
Multumesc oricum :*