Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-09-12T15:43:43+03:00
Olosirea unor termeni de "concentrat" sau "congelat" ascunde de multe ori prezenta unui organism modificat genetic. Ignorarea unei etichetari corecte, care sa includa, acolo unde este cazul, mentiunea de "modificat genetic" poate atrage dupa sine pierderea increderii consumatorilor in intreg sistemul de etichetare, in baza caruia americanii isi stabilesc dieta zilnica.

Spre deosebite de Uniunea Europeana, in SUA etichetarea alimentelor modificate genetic nu este, in prezent, obligatorie. Japonia intentioneaza ca in cel mai scurt timp sa impuna etichetarea obligatorie a culturilor modificate genetic, atragand astfel protestele celor din industria cerealiera americana care exporta masiv in Japonia.

Ce sunt organismele modificate genetic?
Recent au fost create plante transgenice cu importanta majora in alimentatie, cum sunt porumbul si cartofii rezistenti la insecte, fasolea, soia toleranta la glifosfat, tomatele cu coacere intarziata si continut ridicate de substanta solida etc, precum si animale transgenice, obtinute cu ajutorul tehnicilor de inginerie genetica. Toate aceste fiinte vii nou create de om nu exista in natura, iar impactul lor asupra mediului, ecosistemului si, implicit, asupra fiintei umane nu este pe de-a-ntregul cunoscut. Din dorinta de a asigura hrana zilnica milioanelor de locuitori ai planetei, nu trebuie sa neglijam insa aspectul esential al securitatii alimentare !

Este adevarat ca toate alimentele au suferit modificari, intr-o oarecare masura.Dar ingineria genetica difera de metodele traditionale prin faptul ca genele sunt transferate intre specii diferite, si nu in cadrul aceleiasi specii.In natura, o astfel de incrucisare nu este posibila. In ce masura este afectat echilibrul natural si care sunt consecintele? Acestea sunt intrebari la care oamenii de stiinta nu au raspunsuri certe.

Alimentele modificate genetic ar putea reprezenta un risc pentru sistemul imunitar uman, declara Stanley Ewan, patologist la Aberdeen University Medical School din Anglia. In urma experientelor facute pe sobolani, acestia au prezentat importante modificari cerebrale in urma hranirii lor cu cartofi modificati genetic.
este pe net? sa nu ma trezesc miine cu tema la fel ca al colegilor?:d