Buna ziua, scuzati deranjul!
As dori si eu niste raspunsuri la intrebari legate de chimie.
1. Izomeria geometrica a alchenelor cum se realizeaza? caci nu o inteleg, daca are un nr. de atomi de C par are izomerie geometrica dar atunci de ce H2C=CH-CH2-CH3 (1-butena) nu are izomerie geo.? nu sunt eu atent la ceva sau nu mi.a picat fisa? :)
2. Imi poate cineva explica si mie oxidarea energetica? Caci este cam neplacuta la prima vedere, plus, oxidarea energetica se aplica doar etenei sau si la restul de hidrocarburi nesaturate cu legatura dubla?

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-09-11T17:29:47+03:00
1 butena nu are izomerie deometrica deoarece are dubla legatura la cap.o alchena nu poate avea izomerie geometrica daca dubla se afla la unul din capete.o alchena cu substituenti diferiti la fiecare dintre cei doi atomi de carbon participanti la dubla legatura are izomeri geometrici.in cazul 2 butenei, fiecare atom participant la dubla are cate doi substituenti diferiti:un atom de H si un radical metil
Ok, mersi mult, dar pe alchene mai complicate gen 2-pentena H3C-CH2-CH=CH-H3C se respecta aceleasi criterii, nu? adica si 2-pentena are izo. geom.
Da
Intotdeauna se respecta regula
Mersi mult! :)