Alexandru Mitru - Povesti despre Pacala si Tandala Rad-de-prosti Acu, nu stiu daca l-au prins sau a venit el singur, Pacala - care erain trecere pe acolo - sa dea ochii cu Suflet-acry, sa scape de napasta. Se uita chioras ispravnicul si intreba: - Mai cum te cheama ? - Rad-de-prosti ! - Asa te cheama ? - Asa marite. - Mai, Rad-de-prosti, sa-mi spui tu mie: catistropi de apa se gasesc in raul care curge pe langa sat? Daca nu stii sa-mi faci cum se cuvine scocoteal, afla ca slujitorii mei au sa te spanzure de ramura aceea groasa a faguui de acolo. O vezi? [ ... ] Pacala se aseaza pe o piatra. Isi pune deoparte caciula, sumanul si toiagul. Si-ncepe sa socoteasca, in liniste pe degete. Numara degetele de la o mana. Pe urma de la cealalta. Le aduna pe toate. Si-o ia de la inceput Si tot asa mereu ... Asteapta pe toate. Asteapta. Pana la sfarsit se infurie. - Hai, ma, ma mai repede, ca am si alte treburi, racneste. Vreau sa plec si-n alt sat. Ca sa aduc si-acolo cuvantul stapanirii. - Stai binisor, boierule ispravnic, ii raspunse Pacala. Ce te zoresti? Ca s-adun stropii la-olaltaa, precum ai pruncit, imi trebuie si mie olecuta de timp. Nu vezi ca raul aduce intruna alti si alti stropi? Vrei sa nu- pun la scoteala? Pot eu sa nu-i adaug? Maiam insa cel mult cateva zile, cateva luni sau poate, cativa ani si sunt indata, gata. 1.Tocmai te-ai intalnit cu un prieten din Craiova care vre sa stie despre ce e vorba in textul pe care-l citesti. Povesteste-i textul,transformand vorbire directa in vorbire indirecta.

1

Răspunsuri

2014-09-09T13:36:43+03:00
   Pacala era in trecere, iar Suflet-acru l-a intrebat cum il cheama, raspunsul fiind Rad-de-prosti. El l-a pus pe Rad-de-prosti sa-i spuna cati stropi de apa se afla in raul de langa sat, altfel il va spunzura.
   Pacala a inceput sa-i numere. A stat suflet-acru ce-a stat, pana cand s-a infuriat. Rad-de prosti i-a zis ca mai are de numarat si mai vin alti si alti stropi. Mai are nevoie de cateva zile, luni sau chiar ani si de-abia atunci va fi gata.
11 4 11
raspunsul de mai sus este rezumatul ! :D vorbirea indirecta nu prescurteaza asa mult textul
Zici ca e rezumat, dar daca te gandesti poate fi vorbire indirecta. El a lasat mult loc si nu a scris la rand. Daca o iei normal, ce am facut eu si textul sunt cam la fel de lungi
defapt de 2 -3 ori mai mic