Răspunsuri

2014-09-08T21:24:48+03:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Poiezia în limba ta de Grigorie Vieru este o poiezie care puțini dintre noi mai pot aprecia această capodoberă extraordinară. G.Vieru este un poet basarabean,care și-a făcut din viață o poiezie și din o poiezie o viață. Poiezia În limba ta face parte din volumul Steaua venirii,apărut în 1978.Limbba maternă exprimă glasul cunoștințeinaționale,căci graiul nostru strămoșesc.Poetu nu rostește numele limbii atît lui și consideră că nu se poate ca cineva să nu-l cunoască.Sintagrama aceeași limbă,în care se află adjectivul demonstrativ de indentitate,își găsește o sinonimie totală aceeaș limbă ,limba ta,Llimba Română:
În aceeaș limbă
Toată lume aplînge
În aceeaș limbă
Rîde un pămînt
Ci doar în limba ta 
Durerea poți s-o mîngîi iar bucuria 
S-o preschimbi în cînt.
Numa-i prin acest grai îți poți spune dorul, nesfărșitul dor-sentimentul specific romînesc: ''În limba ta ție dor de mama'' Ființa adorată care este simbolul central al tuturor creaților lui Vieru,mama nu putea lipsi nici din această poiezie relația mamă-grai fiind evidentă. Durerea,mîngîierea, toate acestea se găsesc în graiul nostru dulce.Soluțis vorbei nerostite se va afla cu demnitate, ,,tot în limba ta,, :
 Iar cînd nu poți 
Nici plînge și nici rîde
Cînd nu poși mîngăia și nici cînta 
Cu al tău pămînt în față 
Tu taci atuncea
Tot în limba ta.
O poiezie precum în limba ta se prezintă ca o credință a scriitorului- cetățean ce-a așezat mereu mai presus de propria ființă idealurile neamului, celebrînd, în versuri înfiorate de patos , limba română, limba în care a pătimit, a scris și a iubit.

102 4 102