Răspunsuri

2014-09-08T14:08:35+03:00
Balada Pasa Hassan de George Cosbuc face parte din volumul Cantece de vitejie. Personajul principal al acestei balade este MIhai Viteazul pentru ca el apare in toate momentele subiectului. Voievodul este un personj pozitiv deoarece poarta un razvoi drept, e patriot , viteaz si bun stateg. Prin caracterizarea directa, facuta de autor, din perceptia lui Hassan, Voda asemenea lui Zeus" cu fulgeru-n mana pedepseste multimea pagana, taind de pe cai". Personajul este surprins in miscare, "Alearga navala nebuna/ imprastie singur pe cati ii aduna Cutreierand campul, taind de pe cai". Intr-o strofa hiperbola sunt prezentate si alte trasaturi ale personajului. Eplitetul antepus "salbaticul Voda" sugereaza neinfricarea voievodului si viteza reactiei sale.
2014-09-08T18:28:03+03:00
Mihai este in fruntea ostirii romanein timp ce hassan sta sub "poala padurii" departe de lunca.Curajos domnitorul il provoaca pe Hassan la lupta,dar acesta,las fuge spre corturile turcesti.Pasa nu are curaj saintre in focul bataliei,ii porunceste lui mihnea turcitul sa atace prin spate,dar voievodul respinge atacul cu cativa osteni.

In timpul asaltului,pasei I se pare ca dimensiunile lui mihai cresc nelimitat,atingand proportii urias. In timpul urmaririi pasa nu isi mai controleaza miscarile "turbanul ii cade" ,"isi rupe cu mana vesmantul" alearga de spaima, iar infatisarea "ochii de sange" , "barba valvoi" ,ii dardaie dintii,: "e galben pierit"il fac sa para ridicol.

El nu accepta confruntarea directa cu Mihai si pleaca invins spre tabara turceasca jurand "sa zaca de spaima o luna"Lasitatea pasei nu poate fi aprobata decat tot de cei in care ghiaurul a bagat "o groaza nebuna"