Răspunsuri

2014-09-07T21:34:31+03:00
SOARELE este situat in centru Sistemului nostru solar si concentreaza peste 90 % din masa totala aacetuia. Ca dimensiuni , este o stea mijlocie. S - a calculat ca masa Soarelui este de 1,9 X 1030 kg. fiind de 333000 ori mai mare ca cea a Pamantului.Din energia totala emisa de Soare , Pamntul primeste numai a 2- a miliarda parte , cantitate suficientainsa pentru a asigura baza resurselor de energie terestra. Cantitatea de energie primita de la Soare pe osuprafata de 1cm2 in timp de 1 minut , masurata la limita superioara a atmosferei terestre , perpendiculara pedirectia de propagare a razelor solare , se numeste constanta solara. 
4 3 4
2014-09-07T21:45:19+03:00
Masa soarelui e chiar mai mare decat Pamantul . Din energia emisa  de soare Pamantul primeste doar a 2-a miliarda din parte. Lumina si caldura soarelui constituiesc principala sursa de energie  pe suprafata Pamantului . Aceasta energie poate fi utilizate printr-o multitudine de procedee naturale sau artificiale : fotositeza realizata de plante, care captureaza  energia solara si o folosesc la conversia chimica a bioxidului de carbon din aer in oxigen si compusi redusi ai carbonuluiprin incalzire directaprin conversie realizata de celule fotovoltaice pentru a genera electricitateenergia stocata in petrol si alti combustibili fosili a provenit initial tot din energia solara, prin fotosinteza, in trecutul indepartat.
Constanta este cantitatea de energie solara care ajunge pe Pamant pe unitatea de suprafata direct expusa luminii solare. Constanta solara este aproximativ 1.370 watt /m2 la distanta de Soare de o unitate astronomica (UA). Lumina ce ajunge pe suprafata Pamantului este atenuata de atmosfera terestra, de fapt pe suprafata Pamantului ajunge o cantite mai mica de energie, undeva în jurul valorii de 1.000 watt/m2 in conditiile unei expuneri directe, cand Soarele se afla la zenit.
14 4 14