×

Primeşte ajutor gratuit la teme

De ce să foloseşti Brainly?

  • întreabă ce nu ştii să faci din temă
  • primeşti răspunsuri explicate
  • caută răspunsuri similare

Asupra unui corp cu masa m=10 kg actioneaza o forta de tractiune care formeaza unghiul α=30° cu orizontala. Corpul este deplasat pe o suprafata orizontala,

cu frecare, coeficientul de frecare la alunecare fiind μ=0,2. Corpul porneste din repaus, iar lucrus mecanic efectuat de forta de tractiune pe distanta d=10m este L=200√3 J.
a) determina valoarea fortei de tractiune ( aici am facut si mi-a dat 40 N)
b) determina valoarea vitezei pe care o are corpul dupa parcurgerea distantei d=10m.
c) dupa parcurgerea distantei d=10m, forta de trctiune isi inceteaza actiunea; determina distanta parcursa de corp din momentul incetarii actiunii fortei de tractiune si pana la oprirea acestuia.

Nu am avut probleme numai cu b) si c). Am incercat sa fac, dar nu am ajuns la rezultatul din carte... Niste indicatii ar fi folositoare.

Multumesc anticipat! :)
1

Răspunsuri

2014-08-31T22:41:02+03:00
B) Lucrul mecanic L=200√3 J se imparte in doua: o parte este egala cu lucrul mecanic al fortei de recare Lf si o parte se acumuleaza sub forma de energie cinetica Ec.
Lf=Fr*d=miu*N*d unde miu este coeficientul de frecare si N este normala la plan. miu este dat dar normala la plan trebuie calculata ca fiind N=G-Fsinα deoarece F se descompune paralel cu planul si perpendicular pe plan! 
De aici scoti Lf deoarece iti trebuie la punctele urmatoare!
Ec=L-Lf
Dar Ec=m*v²/2 si de aici afli viteza.
c) In acest moment sistemul are Ec calculat anterior dar daca F nu mai actioneaza, atunci corpul se va opri dupa parcurgerea unei distante X datorita frecarii.
Ec=Fr*X cu Fr=miu*N si N  calculat mai sus.
Se scoate X
Succes!
Obs f importanta! Problema spune ca forta aplicata face α=30 grade cu orizontala dar nu spune daca deasupla sau sub orizontala! Problema a fost rezolvata in cazul in care α este desupra. Incearca sa rezolvi si cealalta varianta!
Creierul
  • Creierul
  • Ajutor
Nu eşti sigur că răspunsul este corect?
Învaţă mai mult cu Brainly!
Ai probleme cu tema de casă?
Cere ajutor gratuit!
  • 80% dintre întrebări primesc răspunsul în decurs de 10 minute
  • Noi nu doar răspundem, ci şi explicăm
  • Calitatea este asigurată de experţii noştri