Se da textul:
''A fost odata un imparat si o imparateasa. in casatoria lor ei au trait ca fratii, si numai o fata au fost facut. Ca si muma-sa, aceasta fata, din nastere, era cu o stea in frunte. Murind imparateasa, a lasat cu sufletul la ceasul mortii ei si cu juramant ca imparatul, sotul ei, sa nu vaduveasca, ci sa ia de sotie pe aceea la care se va potrivi condurul ei. imparatul o iubea, nevoie mare. si nici in ruptul capului nu voia sa se insoare de a doua oara. Un an intreg, intregulet o planse dupa inmormantarea ei.

Sfatul imparatiei, stiind hotararea imparatesei, lasata cu grai de moarte, se tot tinea de cara imparatului ca sa se insoare, si mai multe nu. El se tot impotrivea cu fel de fel de cuvinte.

Daca vazu si vazu ca scapare nu este, se lasa si el dupa sfatul mai-marilor imparatiei. Dete condurul raposatei imparatese si doi trimisi ai Sfatului imparatesc razbatu tari si cetati, cautand la cine s-ar potrivi condurul. Nu trecu mult si se intoarsera precum se dusera, fara nici o isprava. Pasamite, condurul nu se potrivi la nici o fata de imparat, la nici o cucoana, la nici o jupaneasa, la nici o taranca, ba chiar la nici o roaba. imparatul nu mai putea de bucurie de aceasta intamplare.

Condurul sta d-a pururea pe masa in camara imparatului. Oricine voia sa-l incerce avea toata voia.''

Precizati cazul si functia sintactica urmatoarelor cuvinte din textul de mai sus (cuvintele ingrosate): lor, fratii, imparateasa, imparatiei, el, doi.
1
doi - genitiv . fs . subst numeral
lor - ac fs. adj
fratii - genitiv . fs. compl
imparateasa - acuzativ . fs. subst
imparatiei - acuzativ fs. adj
el- ac fs. pron pers ... subst
doi - genitiv fs. subst .. numeral
sper ca te-am ajutat
Comentariul a fost şters
npk

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-08-29T15:47:13+03:00
Lor-                        c.G    f.s atribut 
fratii-                     c.Ac   f.s  com. indirect  
imparateasa -       c. N    f.s subiect 
sfatul -                  c G     f.s atribut 
el -                        c N    f. s  subiect
2 5 2