1).
Aflati media aritmetica a zece numere rationale, stiind ca media aritmetica a primelor doua numere este 5, media aritmetica a urmatoarelor trei numere este 25, iar media aritmetica a ultimelor cinci numere este 200.

2). Un turist parcurge un traseu de 400 km in 3 zile. In prima zi parcurge 20% din traseu, a doua zi un sfet din distanta ramasa, iar a treia zi restul.
a). Ce distanta parcurge turistul in prima zi?
b). Ce distanta parcurge turistul in a doua zi?
c). Ce distanta parcurge turistul in a treia zi?
d). Cat la suta din distanta parcursa in cele trei zile reprezinta diatanta parcursa in a doua si a treia zi?
e). Cat la suta din distanta parcursa in a doua zi reprezinta distanta parcursa in a treia zi?

2

Răspunsuri

2014-08-23T15:18:33+03:00
1)ma1=(a+b)/2=5

a+b=2*5=10

ma2=(c+d+e)/3=25

c+d+e=3*25=75

ma3=(f+g+h+i+j)/5= 200

f+g+h+i+j=5*200=1000

ma=(a+b+c+d+e+f+g+h+i+j)/10= (10+75+1000)/10= 1085/10=108,5

2)
a)20% din 400=  20/100 *400= 1/5 *400= 80km -in prima zi

b)400-80=320 km-restul

1/4 din 320= 80km -in a doua zi

c)320-80=  240 km -in a treia zi 

d)(80+240)=320 km -a parcurs in a2a si a3a zi

p/100 din 400= 320

p/100 *400=320

p*4=320

p=320/4=80%

e)p% din 80=240

p/100*80=240

p/100=240/80

p=100*240/80

p=100*3

p=300%
2014-08-23T15:24:26+03:00
 1) fie a,b,c,d,e,f,g,h,i,j nr cautate.
 a+b/2=5 ⇒ a+b = 10.
 c+d+e/2=25 ⇒ c+d+e=50.
f+g+h+i+j/2= 200 ⇒ f+g+h+i+j=400.

⇒a+b+c+d+e+f+g+h+i+j=10+50+400
⇒⇒a+b+c+d+e+f+g+h+i+j= 460.
ma= 460:10
ma=46.

2) traseu de 400km.

prima zi :  20%din 400= 80km ( in prima zi) 
              au mai ramas 400-80=320km de parcurs
a doua zi :  1/4 · 320= 80km( in a doua zi)
                au mai ramas 320-80=240km de parcurs.( in a treia zi)

d) 240+80=320.
P%din400=320
p=80%

e) p%din80=240
p=0,3%