Răspunsuri

2014-02-11T14:28:49+02:00
    Maria a fost principesa si regina a Romaniei si sotia principelui de coroana si apoi regelui Ferdinand I al Romaniei. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, a fost mare printesa a marii Britanii si Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. A fost regina Romaniei din 10 Octombrie 1914, pana la 20 Iulie 1927.
    S-a casatorit pe 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I. Pe timpul razboiului si-a insotit sotul in refugiu in Moldova. In perioada Conferintei de Pace de la Paris din 1919, alaturi de regele Ferdinand, a participat la o campanie diplomatica pentru recunoasterea internationala a statului roman reintregit. 
     Dupa moartea lui Ferdinand si venirea la putere a fiului sau, Carol al II-lea, acesta a reusit indepartarea reginei Maria din viata politica, obligand-o practic sa traiasca intr-un soi de exil intern la reseditele sale de la Balcic si Bran. 
     In ultimii doi ani din viata, bolnava fiind, s-a tratat la diferite sanitarii din Europa, revenind in tara in vara lui 1938, murind la resedinta sa de la Pelisor. 
     Prin testament a cerut ca trupul sa-i fie inhumat in Biserica episcopala de la Curtea de Arges, iar inima sa fie pastrata intr-o racla la capela Stella Maris a resedintei din Balciuc. Dupa cedarea cadrilaterului in 1940, inima reginei a fost mutata la Bran.
     Regina Maria a fost o iubitoare si o colectionara de arta, sustinand o serie de personalitati artistice si literare cu burse si bani.