Răspunsuri

2014-08-20T14:16:52+03:00
In opinia mea, opera literara "Gerul" de Vasile Alecsandri apartine genului liric intrucat indeplineste toate caracteristicile acestui gen literar. In primul rand, autorul isi exprima ideile si sentimentele in mod direct prin intermediul eului liric, cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice. Prezenta eului liric este evidentiata prin marci lexico-gramaticale specifice: verbe si pronume de persoana I si a II-a si interjectii: ne, vin, mai, eu, o. In al doilea rand, discursul liric este marcat de o puternica subiectivitate, eul liric transfigureaza realitatea folosind figuri de stil si imagini artistice. Comparatia: "El ca pe-o mireasa moarta o-ncununa despre ziori", epitetul: "gerul aspru si salbatic" si personificarea "gerul vine de la munte" sugereaza antipatia eului liric fata de iarna vazuta ca un anotimp al mortii naturii. Ca mod de expunere autorul foloseste descrierea. In concluzie, opera literara "Gerul" de Vasile Alecsandri este o opera lirica.
23 4 23
2014-08-20T14:19:17+03:00
Poezia "Gerul" este o opera lirica deoarece eul lyric isi exprima direct sentimentele de uimire care apoi se transforma treptat in sentimente de admiratiesi incantare cu ajutorul figurilor de stil: "pod de gheata intre maluri" ; "val alb de promoroaca" si a imaginilor artistice: "cu turturi lucitori" ; "crini si roze de zapada".
Eul lyric este present in proza prin marci lexico-gramaticale: pronume si adj.pronominale
de pers. I ( eu,ma,meu) si verbe de pers. I vin. Modul principal de expunere in text este descrierea care este utilizata cu rorlul de a crea cadrul spatial al actiunii: "Cu un val alb de promoroaca si cu turturi lucitori" , "flori de iarna pe cristalul inghetat,crini si roze de zapada".
In concluzie putem spune ca poezia GERUL apartiene genului lyric.
15 3 15