Ajutorrr!! imi trebuie neaparat !! Este o urgenta !!
2 4 6 2n 2 3 2n+2
(1+3 +3 +3 +...+3 ) * x=3 +3 +3 +..+ 3

2 3 2x+1 4 507 811
2 +2 +2 +2 +...+2 +32*((2 ) ) =72*32

2
sper ca te-am ajutat
macar cu prima problema...

Răspunsuri

2014-08-19T11:19:55+03:00
Fie 3^2=9 ⇒ 9^2=(3^2)^2=3^4, 9^3=(3^2)^3=3^6......9^n=(3^2)^n=3^2n
Relatia se scrie
(9^0+9^1+....9^n)*x= 3^0+3^1+3^2+....+3^(2n+2) - 1
Folosim formula x^0+x^1+....+x^n=x^(n+1)-1/(x-1)
{[9^(n+1)-1]/(9-1)}*x=[3^(2n+3)-1]/2-1
3*(2n+3)=3^(1+2n+2)=3*3^(2n+2) 
Folosesti formula de la puteri x^(a+b)=x^a*x^b unde x=3, a=1 si b=2n+2
{[9^(n+1)-1]/8}*x=[3*3^2(n+1)-1-2]/2 (ai adus la acelasi numitor in partea dreapta)
Aducem la acelasi numitor adica inmultim in partea dreapta cu 4 si renuntam la numitor
[9^(n+1)-1]*x=3*4*[3^2]^(n+1) - 3*4
[9^(n+1)-1]*x=12*9^(n+1)-12=12[9^(n+1)-1]⇒ x=12

poti sa o mai scrii odata pe intelesul unui copil de a 5a si te rog incearco si pe adoua
am incercat-o pe a doua dar nu imi iese . Nu cumva e ceva scris gresit? E (2^4)^507 ?
2014-08-19T11:30:32+03:00
(9^0+9^1+....9^n)*x= 3^0+3^1+3^2+....+3^(2n+2) - 1
Folosim formula
x^0+x^1+....+x^n=x^(n+1)-1/(x-1)

{[9^(n+1)-1]/(9-1)}*x=[3^(2n+3)-1]/2-1
3*(2n+3)=3^(1+2n+2)=3*3^(2n+2)
Folosesti formula de la puteri
x^(a+b)=x^a*x^b unde x=3, a=1 si b=2n+2
{[9^(n+1)-1]/8}*x=[3*3^2(n+1)-1-2]/2   (ai adus la acelasi numitor in partea dreapta)
Aducem la acelasi numitor adica inmultim in partea dreapta cu 4 si renuntam la numitor
[9^(n+1)-1]*x=3*4*[3^2]^(n+1) - 3*4
[9^(n+1)-1]*x=12*9^(n+1)-12=12[9^(n+1)-1] ;deci x=12
2 5 2